Džezair Murati, bivši zastupnik u Skupštini Kosova, politički analitičar

Opozicija izabrala pogrešne metode sa kojima se na neki način baca sumnja na demokratiju, jer demokratija nije upotreba svih sredstava u ostvarivanju svojih političkih ciljeva. Demokratija zahtjeva i određen nivo uvažavanja svojih političkih oponenata, ili onih protiv kojih se politički borite.

Gospodine Murati, svjedoci smo da se u Skupštini Kosova dešavaju dramatične situacije u kojoj opozicija sa posebnim metodama želi ostvariti svoje političke ciljeve. Kako vi kao poslanik u trima sazivima u Skupštini Kosova vidite ovu neobičnu “parlamentarnu demokratiju”?
Džezair Murati: Da. Danas smo sjvedoci situacije u Skupštini Kosova. Mislim da je opozicija izabrala pogrešne metode sa kojima se na neki način baca sumnja na demokratiju, jer demokratija nije upotreba svih sredstava u ostvarivanju svojih političkih ciljeva. Demokratija zahtjeva i određen nivo uvažavanja svojih političkih oponenata, ili onih protiv kojih se politički borite.
Koje su druge preostale metode opozicje u ovom momentu na ostvarivanju svojih političkih ciljeva, a da se ne blokira rad Parlamenta?
Džezair Murati: Smatram da opozicija nije u pravu što na ovakav način vrši blokadu Skupštine, a već najavljuje da će vršti i blokadu rada Vlade. Ako želi da ostvari svoje političke ciljeve, ona treba da se preseli na ulice, na trgove, da najavi skupove, da mirnim načinom obraćanjem javnosti ostvaruje svoje ciljeve. Da na taj način pokuša da pridobije svoje istomišljenike.
S’ obzirom da ste dugo godina bili zastupnik u Skupštini Kosova, šta zamjerate opoziciji i kako se mogu spriječiti ovakvi incidenti u Parlamentu?
Džezair Murati: Opoziciji zamjeram, pošto sam bio dugogodišnji poslanik u Parlamentu Kosova, čak u dva mandata i zamjenik predsjedavajućeg Parlamenta, što se ne služi demokratičnijim sredstvima u traženju ispunjavanja svojih političkih ciljeva. Smatram da pozicija može lahko spriječiti ovakvo djelovanje opozicije kakvo je sada, jer postoji u skupštinskoj hali obezbjeđenje koje ima za zadatak da ukloni svakog koji ometa rad Parlamenta. Tako da ukoliko odluči gospodin Veseli, predsjednik Skupštine i ostali organi, lahko se mogu ukloniti oni koji ometaju rad Parlamenta. Ne može pozicija na ovaj način da blokira i ometa rad Skupštine, ona ima redovna zasjedanja i sada je u zaostatku za usvajanjem veoma važnih zakona.
Šta mislite, gospodine Murati, na špekulisanje u javnosti, da ove "očajničke metode opozicije" imaju za cilj da spriječe početak rada Specijalnog suda za ratne zločine?
Džezair Murati: U javnosti se čuju razne priče, da je ovo povezano sa skorim početkom rada Specijalnog suda. Međutim, kada je u pitanju Specijalni sud, on neće da poziva na odgovornost predstavnike pozicije ili opozicije, nego pojedince za koje ima dokaze da su napravili, ako su napravili, određene zločine i druga krivična djela. Mora da postoji odgovornost za one koji su počinili zločine, bez obzira na etničku pripadnost, i da moraju da se suoče sa pravdom.
Koji je izlaz iz ove parlamentarne situacije, gospodine Murati?
Džezair Murati: Ja smatram da je jedini izlaz iz ove situacije da obezbjeđenje Skupštine, shodno Pravilniku o radu Skupštine, shodno Zakonu o bezbjednosti, omogući nastavak rada Skupštine, Vlade i drugih institucija. Ja i dalje mislim da opozicija svoje djelovanje i oponiranje poziciji, te i da političke ciljeve ostvaruje kao i pokušaj dolaska na vlast to najbolje čini preko legalnih izbora.