Crna mačka ušla između lidera Kosova

Lideri političkih partija na Kosovu za pet minuta bi mogli riješiti političku blokadu. Ali je između njih ušla crna mačka i ne mogu se nikako sporazumijeti. U cijeloj ovoj situaciji, manjine igraju dvoličnu igru - jednom ovamo, jednom onamo - i ne ponašaju se u skladu sa Ustavom. Predsjednica je dobro uradila što je odbila zahtjev manjinskih zajednica pošto su Ustav i presuda Ustavnog suda jasni i razumljivi. Predsjednik Stranke kosovskih Roma, Hadži Zylfi Merxha govori za list "Express".

Express: Kako vidite političku blokadu kada Kosovo puni pet mjeseci bez Parlamenta i Vlade u odlasku?

Zylfi Merxha: Rješenje lideri glavnih političkih partija na Kosovu imaju pred sobom. Neka se zamisle šta rade i zašto do dan-danas, već pet mjeseci se nisu dogovorili da oslobode Kosovo ove blokade i izolacije. Mnoge stvari na Kosovu su ostale nedovršene zbog ove blokade.

Express: Koje je rješenje ove političke blokade pošto se čini da pozicija predsjednika parlamenta se vidi kao ključ za sva politička rješenja?

Zylfi Merxha: Ne znam. Zašto i kako, političari Kosova, koji imaju po pet-šest svojih savjetnika, se trebaju zapitati i pokušati iznaći rješenje. Nas manjine niko ništa ne pita.

Express: Koja je vaša preporuka da se izađe iz ove situacije?

Zulfi Merxha: Ja više nisam poslanik i ne bih se želio miješati.

Express: Kako vidite ulogu manjina u cijeloj ovoj situaciji?

Zulfi Merxha: Uloga manjina je dvolična. One lutaju od PDK do bloka pa opet nanovo. Ni sami ne znaju šta rade. One bi trebale postupati po zakonu i Ustavu Kosova. Zatražili tumačenje nečega za što je sasvim jasno. Ustav Kosova je jasan, kao i sama presuda Ustavnog suda. I predsjednica je dobro uradila što je odbacila njihov zahtjev. Manjinska dvoličnost mora prestati. Ovdje govorim samo za odbijanje zahtjeva manjina a ne Bloka.

Express: Vi poznajete Thaçija, Mustafu, Haradinaja i Kutrija. Da li su ovi političari spremni da se žrtvuju za dobrobit države Kosovo?

Zylfi Merxha: Ovi lideri, ako žele mogu naći rješenje za pet minuta i da time završe posao. Ali je između njih ušla crna mačka i stoga se ne mogu dogovoriti. Ukoliko se žele dogovoriti, onda će za pet minuta naći rješenje.

Express: Koja je najbliži opcija: sporazum između stranaka ili novi izbori?

Zylfi Merxha: Izlaskom na nove izbore doći će do troškova samoj državi Kosovo, koštaju mnogo a za ovu državu za koju se zna da ima siromaštva, nije dobro imati nove izbore.

Express: Kako se poštuju prava Roma na Kosovu?

Zylfi Merxha: Kako se poštuju ova prava vidjećemo iz novih institucija kada se budu formirale.