Enver Petrovci, glumac, pisac i reditelj

Na Kosovu ima puno lijepih umjetničkih priča, ima puno lijepih događaja ali se ne insistira i ne investira u one ljude koji bi, eventualno, mogli da napišu scenario, da snime film ili da profesionalno odrade predstavu. Često se to ide putem poznanstava ili putem partijskih veza ali od toga nema ništa.

O aktuelnom trenutku kosovske drame i filmske industrije na Kosovu i njegovom angažovanju na Univerzitetu u Novom Pazaru za naš portal govori poznati kosovski filmski i dramski glumac, nekada veliko ime jugoslovenske kinematografije, Enver Petrovci. On je nedavno bio gost na promociji nove knjige pjesnika Mustafe Baljea u Prizrenu, gdje je kazivao stihove, pa smo njegovo prisustvo iskoristili za ekskluzivni intervju.
Izuzetno zadovoljan gostoprimstvom Prizrenaca ističe da je Prizren najljepši grad na Balkanu, a za stanje kosovske drame i filma kaže da je veoma loše što potvrđuje i to da se godinama ne stvara ništa veliko.
- Stanje u našoj, kosovskoj drami i filmskoj industriji je vrlo loše zato što su tu stvorene razne klape, bande ili klanovi koji žele doći do nekih svojih ličnih interesa i iz toga se ne rađa ništa lijepo. I ja sam, figurativno rečeno, mogao stvoriti neku svoju “bandu” ili biti član neke od njih ali znam iz svog bogatog filmskog iskustva da od toga nema ničeg korisnog, niti na filmu ali ni u predstavi. Trenutno je stanje tako, ili ja to tako vidim, i zato se kod nas u posljednjim godinama ne stvara ništa veliko. Recimo da na Kosovu ima puno lijepih umjetničkih priča, ima puno lijepih događaja ali se ne insistira i ne investira u one ljude koji bi, eventualno, mogli da napišu scenario, da snime film ili da profesionalno odrade predstavu. Često se to ide putem poznanstava ili putem partijskih veza ali, rekoh, od toga nema ništa. Ja bih molio da, ako neko od nadležnih koji se bavi ovim našim poslom, bude čitao ovaj moj intervju da znaju da novac treba da se ulaže u prave ljude koji znaju raditi svoj posao, tj. u profesionalce jer će tako razviti i  svoju neku ambiciju i drugačiji pogled na svijet. Napominjem da pravi filmski profesionalci ne griješe i oni će uraditi pravu stvar te smatram da bi filmska industrija kao vrsta institucije mogla  mnogo toga uraditi za našu realnost, stvarnost a samim tim i našu popularizaciju, jer imamo ljude koji bi to proizveli. Mi koji živimo na ovim prostorima ne možemo konstruisati i  napraviti TV, radio, automobile, avione  i još mnogo toga, ali zato ovakvu vrstu umjetnosti možemo gajiti zato što smo mi ovdje puni događjaja i toliko puni nekih pozitivnih priča da bismo ovo naše bogato iskustvo mogli pretočiti u film ili dramu, kaže Petrovci.
Petrovci je na Univerzitetu u Novom Pazaru, u svojstvu redovnog profesora glume proveo četiri godine a u njegovoj klasi su diplomirale dvije generacije studenata.
- Od početka godine tamo nisam više profesor zato što se na tamošnjem Univerzitetu ne prima nova klasa, iz razloga što su to jako skupe studije jer se, recimo, na odsjeku za glumu prima samo šest studenata a profesora ima dvanaest. Naravno, ja znam da je to novo podneblje i ja te moje studente nisam učio samo glumi već sam insistirao da oni imaju i druge predmete, počevši od pozorišne i  filmske režije, dramaturgije, scenarija te mnogih drugih predmeta koji su im potrebni. Upravo iz toga razloga ti mladi ljudi nisu završili samo glumu i od njih nisu postali samo glumci već ima i reditelja. Moram pomenuti jednog mladog Novopazarca, neću ga imenovati jer je mlad te se bojim da ne "izgori", jednog sjajnog mladog dramaturga i pisca, koji ima samo 21 ili 22 godine, i za koga vjerujem da će se uskoro ćuti ne samo na Balkanu, već i širom Evrope pa i čitavog svijeta, rekao je Petrovci.
On naglašava da je na Balkanu vrlo teško opstati od samo jednog posla, i  baviti se samo jednom vrstom umjetnosti.
- Ne možeš biti samo glumac, reditelj, pisac, slikar... U današnje vrijeme globalne ekonomske krize moraš baviti sa nekoliko stvari da bi, prije svega, opstao pa onda radio ono što najviše voliš. Ja sam se i u bivšoj državi bavio samo glumom ali sada se više tako ne može opstati.
Petrovci ističe Muamera ef. Zukorlića kao najzaslužnijeg za Odsjek za glumu na Univerzitetu u Novom Pazaru.
- Trenutno nije u funkciji ali se iskreno nadam da će se u narednih četiri godine ponovo aktivirati i da će doći nove   mlade generacije glumaca, jer je ovih 12 koji su završlili studije glume, po meni, malo. Vjerujem da će se odsjek ponovo aktivirati jer iako je to veoma skupo smatram da je tamošnja bošnjačka omladina, kao uostalom i naša na Kosovu, vrlo talentirana i u muzici, slikarstvu te mnogim drugim umjetničkim pravcima, a posebno u drami ili filmu. Novi Pazar ima svoje profesionalno pozorište. Tu sam i ja malo pripomogao ali najviše je pomagao Muftija Zukorlić koji je nesebično investirao u te profesore da bi školovao tu sjajnu novopazarsku glumačku omladinu, a vjerujem da će tako nastaviti a ja ću uvijek biti tu da pomognem”, istakao je za naš portal jedan od najboljih kosovskih dramskih i  filmskih glumaca svih vremena Enver Petrovci.