Razgovor za grčki Katimerini

Albin Kurti je premijer sa neobičnom istorijom. Bivši studentski aktivista proveo je dvije i po godine u srpskom zatvoru 1999-2001, kosovske vlasti su ga ponovo zatvorile 2007, dok je 2018. osuđen za izvršenje ili podsticanje najmanje pet napada suzavcem na Parlament Kosova, kako bi se zaustavio zakon koji bi kosovskim Srbima dao ograničenu autonomiju, piše grčki Katimerini.

Kako navodi taj medij, u svom prvom nastupu na Delfi ekonomskom forumu ranije ovog mjeseca, Kurti se zalagao za potpuno priznanje Kosova i prijem u Evropsku uniju i NATO, čak i bez dogovora o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Istovremeno, on ne krije da želi da vidi Kosovo u mirnom ujedinjenju sa Albanijom i nije zabrinut zbog potencijalne nestabilnosti izazvane njegovom politikom.

U intervjuu za Katimerini Kurti je ponavio zahtjev za potpuno priznanje Kosova od strane Srbije kao neophodan uslov za dogovor – zahtjev za koji Srbi kažu da nijedan srpski političar ne može da ga ispini u doglednoj budućnosti, a da ne bude otjeran sa vlasti. Njegova glavna briga je potencijalno prelivanje rata u Ukrajini na zapadni Balkan.

Vaš politički projekat je da želite da ujedinite Kosovo i Albaniju i da ne date nikakvu autonomiju Srbima na Kosovu. Tačno?

Ja sam premijer Kosova godinu dana i ove godine su penzije povećane za 11 odsto, invalidske za 33 odsto. Obezbjedili smo subvencije za nove majke i djecu i ne pravimo diskriminaciju prema etničkoj pripadnosti ili vjeroispovesti. Želimo blisku saradnju sa Albanijom, ali ne na štetu manjina. Albanija i Kosovo su dvije različite države, ali ne i dva različita naroda. Problem je kada Beograd uskoči i želi da potkopa našu državnost i naše institucije. Tada je prirodno da želimo da budemo jači, jer Srbija je mnogo jača od nas.

Briselski sporazum iz 2013. godine, kojim je dogovoreno osnivanje Zajednice srpskih opština, nije nešto za šta je odgovoran Beograd, to je nešto na šta je pristala Priština.

Postoje 33 sporazuma, Beograd ne želi da sprovede više od dvije trećine, već insistira samo na ovom. Kada sam bio u opoziciji, protivio sam se tome, jer to nije nešto što Srbi Kosova traže.

Vi ste zapravo suzavcem upali u parlament kako biste sprečili da se to desi…

Da, preduzeli smo neke direktne akcije protiv nekih stvari koje su nam nametnute. Ne zato što sam radikalan po karakteru, već po temi. Ali za mene je bilo vrlo jasno: Kosovo će uskoro postati nova Bosna i Hercegovina, nefunkcionalna država. I zaista sam se zabrinuo. Okupili smo se i nismo dozvolili da se radi kao i obično. Onda nas je naš ustavni sud opravdao. Rečeno je da Zajednica srpskih opština duhom i slovom krši ustav. Uvijek sam bio projekat odozgo, nikada odozdo. Nema incidenata između Albanaca i Srba. Srbija je drugo pitanje.

Zašto mislite da bi Srbi na Kosovu bili u redu ako bi se ostvarila vaša vizija ujedinjenja Kosova i Albanije?

U ovom mandatu izabran sam za premijera sa pravom posla i pravom. I mislim da svi Srbi na Kosovu žele posao i pravdu, ne mislim da se protive meni kao premijeru. Imam srpskog ministra, Srbi su zastupljeni u svim institucijama, ali Beograd vrši veliki pritisak na njih da ne budu lojalni Republici Kosovo. Borimo se protiv organizovanog kriminala i korupcije kao niko drugi u regionu. Ove godine smo uhapsili 270 državnih i javnih funkcionera zbog korupcije, što našu vlast čini i dopadljivijom manjinama. Ja nisam samo premijer Albanaca, ja sam premijer svih. Kosovo je sve uspješnije.

Ali vi želite da je rastvorite u veću državu.

Želimo da ojačamo našu zemlju. Referendum o ujedinjenju sa Albanijom po našem ustavu nije dozvoljen. Naš ustav je takođe međunarodno uređen, ima član koji nam ne dozvoljava da se pridružimo drugoj zemlji. I teško je promjeniti.

Pa zašto kažete da biste na referendumu glasali za ujedinjenje?

Kao što sam rekao, mi smo jedan narod i nemoguće je da zaboravimo da su nam granicu između Srbije i Albanije nametnuli Srbija i Jugoslavija. To je granica koja nije naša. A kada Srbija napadne Kosovo, mi ne reagujemo samo kao Kosovo, mi reagujemo kao albanski narod, jer Srbija ima veoma bliskog saveznika u Moskvi i veća je od nas, tako da reagujemo na način koji nas približava uspješnoj odbrani.

Moj utisak iz Srbije je da osjećaju da su izgubili mnogo dragocjenog vremena u ratovima i da žele da sustignu i okrenu stranicu i grade ekonomsku saradnju u regionu. Zašto govorite o napadima?

U proljeće 1999. godine srpska "Operacija Potkovica" protjerala je 80 odsto Albanaca iz njihovih domova. Posijle rata, "Operacija Potkovica" je neposredno izvan Kosova u obliku 42 baze za napredno dejstvo. Nekada nas je Kremlj pominjao jednom mjesečno, sada lažno poredi Kosovo i Krim svaki drugi dan. Na svom posljednjem, 19. susretu u novembru, (predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić i (predsjednik Rusije Vladimir) Putin su govorili o "dvostrukim standardima i licemerju u međunarodnim odnosima", a Vučić je Putinu pokazao sjeverni dio Kosova na mapi (napomena: oblasti gdje živi srpska manjina). Zašto bi to uradio? Dakle, mi smo u opasnosti.

Ne zvuči kao da biste uložili mnogo truda u dijalog. Kakvo je vaše mišljenje o naporima za normalizaciju?

Sa predsjednikom Vučićem sam se sreo dva puta u junu i julu prošle godine. Imali smo jedan dogovor u vezi reciprociteta za automobilske tablice. Kreativan sam, konstruktivan i posvećen. Želim sporazum. Ali sporazum mora imati uzajamno priznanje kao središnji dio. Američki predsjednik Biden i američki državni sekretar Blinken su veoma jasni. Zvaničnici u Briselu, ako ih sretnete duže od pet minuta, kažu da nema načina da se zaobiđe nezavisnost. Priznavanje naše nezavisnosti biće dobro za Srbiju, jer će sljedeća generacija odrastati bez ovog hegemonističkog sna o vraćanju Kosova Srbiji.

Ako postoji način da se normalizuju odnosi, a izbjegava se, postoje realne šanse za probleme koji su se mogli izbjeći. Da li ste uopšte zabrinuti zbog uticaja vaše politike na regionalnu stabilnost?

Sa našom vladom ima više mira, sigurnosti i stabilnosti, a ne manje. Neću dozvoliti da bilo koji Srbin Kosova bude oštećen zbog nacionalnosti. Naša policija je tu za sve. Poručujem Beogradu: "Kosovo je izgubio Miloševićev režim. Zašto se ne distancirate?"

Možete li da objasnite šta ste rekli o analogiji između Kosova i Krima?

Rusi kažu da kao što je NATO oslobodio Kosovo od Srbije, oni će osloboditi koliko god mogu Ukrajinu od Kijeva. Kada su preuzeli Donbas i Krim, htjeli su da naprave paralele sa Kosovom govoreći da su i oni imali referendum. Ali vrlo jasno sam video da su glasačke kutije tih referenduma nosili ruski vojnici. Samoopredjeljenje i demokratija ne dolaze odozgo i sa vojskom, već odozdo i od naroda.

Bilo je nekoliko moćnih armija koje su vam pomagale u vašem samoopredjeljenju.

Ali oni su bombardovali samo avionima, mi smo se borili na zemlji. Slučaj Krima i Donbasa je za mene jasan izraz ruskog ekspanzionizma i imperijalizma. Pokušavaju da imitiraju NATO. Oni žele da stvore ovu lažnu analogiju.

Da li mislite da postoji rizik od destabilizacije Balkana zbog rata u Ukrajini?

Mislim da Kremlj vidi tri potencijalna mjesta gdje bi mogao da širi sukob. Moldavija, Gruzija i Zapadni Balkan: Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora. Na Zapadni Balkan bi mogli da ustupe operacije Srbiji, dok bi u Gruziji i Moldaviji morali da promjene vlast. Zato sam zabrinut za naš region, a posebno za našu zemlju. U 2012. godini bile su dve zajedničke vojne aktivnosti Srbije i Ruske Federacije, 2016 njih 50, a prošle godine 100 aktivnosti.

Ali šta mislite koliko je moguć ovaj scenario?

Stvarno ne znam. Primjetio sam da Putin presjeca puteve za izlaz. Zato smo zabrinuti.

Izvor: www.ekathimerini.com/kosovoonline