Ardian Firzi spada u red onih starih zaljubljenika heavy-metal muzike u Prizrenu. Sa oduševljenjem je propratio upravo završeni muzički-internacionalni festival “NGOM“ u Prizrenu koji je protekao u sjajnoj atmosferi, pred velikim brojem ljubitelja muzike iz svih gradova na Kosovu i gradova u državama u regionu.

Kao 'stari' hevi-metalac  Ardian Furzi ozbiljnije se zainteresirao za muziku početkom 90-tih godina, kada je i osnovao heavy-metal grupu 'Hate-Rate' (Mržnja) koju su sačinjavali 4 člana. Bio je solo-gitarista  u grupi. Poslije nekoliko godina muzičkog djelovanja zbog poznatih dešavanja na Kosovu grupa se rasformirala.

Kako ocjenjujete upravo završeni muzički festival NGOM u Prizrenu?

Ardian Firzi: Novoformirani festival muzike “NGOM“ je jedan vrlo zanimljiv festival koji je u svojoj prvoj godini postojanja uspio sakupiti veliki broj muzičkih grupa sa balkanskih prostora. Izuzetno su bila zanimljiva gostovanja popularnih grupa iz država u regionu Albanije, BiH, Srbije, Bugarske, kao i Ukrajine. Preko 50 sati žive svirke gdje, a Prizrenci su im se odužili svojim čuvenim gostoprimstvom. Za ovakve prilike u budućnosti će trebati više finansijskih sredstava te podrška kulturno-sportskih institucija Kosova, mnogo jačih projekata da bi se za desetak godina dostigao sada već popularni novosadski “Exit“.

Vi ste promoter i vlasnik firme “Rock the nation Kosova“. O čemu se zapravo radi?

Ardian Firzi: Dugi niz godina pratim najjaču muzičku svjetsku scenu, a to je svakako američka. Fascinira me način na koji oni to rade, kako organizuju mega-koncerte gdje gostuju popularne svjetske zvijezde na kojima se okupljaju desetine hiljada ljudi. Firma koju ja predstavljam je firma za organizovanje i promociju koncerata. Dakle, moj koncept je da organizujem koncert ne u klasičnom smislu organizovanja, već u smislu organizacije koncerta velikih zvijezda koji čine svjetsku scenu i koje žele doći na Kosovo i na taj način promovisati svoja nova izdanja za kosovske ljubitelje muzike.

Vjerovatno bi taj projekat bio finansijski zahtjevan. Da li mi na Kosovu imamo uslove za tako nešto?

Ardian Firzi: Smatram da i na Kosovu imamo uslove za organizovanje ovakvih mega-koncerata. Imamo velike gradske stadione i sportske hale koje mogu primiti veliki broj zaljubljenika u muziku. Riječ je o milijunskim projektima, no trebamo biti svjesni da bi se moglo tako što organizirati potrebna je pomoć bilo Ministarstva kulture i sporta, bilo  biznismena te ostalih koji bi bili zainteresirani. Uzmimo za primjer koncerte velikih svjetskih zvijezda u državama u regionu. Eto za par godina u Crnoj Gori gledali smo koncerte Madone i Rolling Stones-a gdje se okupio veliki broj zaljubljenika muzike iz čitave Evrope. Takođe u Beogradskoj “Areni“ često gostuju poznata svjetska imena u muzičkoj produkciji.
U Makedoniji je sad skoro gostovala možda i najveća balkanska zvijezda, Dino Merlin. Bio sam na koncertu i bilo je fenomenalno. Znači, zaključak je da u skorije vrijeme  moramo početi sa organizacijom ovakvih koncerata, bar da u regionu budemo aktivni.

Kada već pomenuste Dina Merlina, postoje li šanse za njegov koncert na Kosovu?

Imam informacije da je on bio zainteresiran doći još prije par godina, no čini se da naša strana nije bila zainteresirana za to. Ipak želim istaći da je Dino Merlin u mom registru za, ako bog da, buduću promociju svojih popularnih albuma na prostorima Kosova. Mi bi bili sretni da ga dočekamo.

Koju vrstu muzike slušate?

Ardian Firzi: Već sam istakao da volim heavy-metal muziku koju slušam od svoje 15-te godine. Moje omiljene svjetske heavy-metal grupe su: Metallica, Iron Maiden, Sepultura, Deep Purple i mnoge druge.

Koji vam se bend najviše svidio na upravo završenom festivalu?

Pa to su oni stari  i provjereni domaći sastavi, grupe 403 i Jeriko koji su svojom svirkom ostavili sjajan utisak na sve prisutne.

Drugog dana festivala svojih sat vremena imalo je i poznati bend iz Prizrena, Pentagram, koji preferira etno-muziku. Vaše mišljenje o njima?

Ardian Firzi: Ovaj bend sačinjavaju četiri izuzetno talentiranih muzičara koji svojom muzikom daju veliki doprinos razvitku domaće i balkanske muzike. Kao što sam i prije pomenuo one prethodne grupe i ovaj bend je napravio sjajnu atmosferu na svom nastupu. Ja im od srca želim puno uspjeha i sreće u svojoj karijeri, i naravno spreman sam i za saradnju i promociju njihovih albuma.
Uz selam vašim čitaocima ide i stara izreka: Muzika je lijek za svaku dušu.

Razgovor vodio: Vinetu Ganić