Tek svršenim srednjoškolcima koji se još nisu odlučili gdje nastaviti školovanje na višim školama, da li na Kosovu ili vani još jedna mogućnost može biti tek otvoreni smjerovi na bosanskom jeziku pri univerzitetu FAMA u Prizrenu.

U pitanju su veoma popularni smjerovi - Menadžment i Informatika.

Univerzitet  FAMA sa sjedištem u Prištini ima centre - odjeljenja u Mitrovici, Gnjilanu i Prizrenu. Ovaj  univerzitet  koji je među najboljim privatnim univerzitetima na Kosovu ima od šest do sedam hiljada studenata.

“Univerzitet FAMA je jedan od najboljih, najjačih i najstručnijih privatnih fakulteta na Kosovu koji ima svoju licencu i dozvolu za rad“, kaže Eldis Duraki, magistar ekonomije iz Lokvice pored Prizrena, koordinator i konsultant FAME na bosanskom jeziku.

“Veliki problem bošnjačke omladine koji završavaju srednju školu odlučiti se gdje i šta upisati nakon završene srednje škole. Znači, osnovna stvar je da naša omladina ima problema sa priznavanjem diploma van granica naše države, u pitanju je nostrifikacija diploma, a takođe problemi oko ličnih dokumenata radi putovanja u države u okruženju. Univerzitet FAMA nudi sve pogodnosti našim budućim studentima i jedno je od dobrih rješenja kako za učenike tako i za roditelje“, kaže Eldis Duraki.

“Napraviću jedno upoređenje da bude jasnije, ja sam studirao vani, između ostalog ističe Duraki, i znam da i dan danas imam problema oko nostrifikacije diplome jer su u pitanju veliki problemi koji nastaju prilikom zapošljavanja. Ovaj fakultet nudi, kao prvo, par najatraktivnijih smjerova. Postavlja se pitanje, zašto studirati u Sarajevu, Novom Pazaru, Beogradu... ili ovdje u Prizrenu. Vidite, ovdje imate iste eminentne i ugledne profesore koji predaju na tim istim fakultetima u državama u regionu. Zašto se izlagati troškovima plaćanja školovanja i eventualnog privatnog stanovanja. To je jedna velika prednost. Prosto rečeno, zašto ići vani kada nam ti isti profesori dolaze ovdje“.

Univerzitet FAMA u sklopu svog programa, u svakoj godini školovanja nudi i učenje albanskog i engleskog jezika što je svakako važno zbog budućnosti samih studenata.

Fakultet traje tri godine, smjerovi su informatika i menadžment gdje se dobija zvanje bachelor jer su to trogodišnje studije i što je najvažnije svi budući svršeni studenti neće imati problema u vezi nostrifikacije buduće diplome.

Profesor Eldis Duraki kaže da su oni zvanično počeli sa radom tokom junskog prijemnog roka tako da svi kandidati koji su zainteresirani za upis na ovaj fakultet imaju određenu proceduru. Ta procedura se zasniva na osnovnim stvarima - treba imati svjedočanstvo  o završenim svim razredima srednje škole, diplomu i položen test državne matureu, kao i dvije fotografije i izvod rođenih sa Kosova.

Po sistemu Bolonjske deklaracije idealne grupe za uspješan rad bi bile grupe od nekih 25-30 studenata sa kojima se  može raditi kvalitetna nastava i postići maksimalni uspjeh.

Upis počinje i traje od petog do petnaestog jula.


Diplome su validne jer je ovaj univerzitet akreditovan i  ima veoma dobru saradnju i sa privatnim i sa državnim univerzitetima u državama u regionu i Evropi.

Postoje veoma velike šanse za razmjenu studenata tokom njihovog školovanja sa studentima univerziteta u regionu.

“Upisati se na univerzitet  FAMA u Prizrenu u odjeljenjima na bosanskom jeziku ima velike prednosti za razliku od studiranja vani. Takođe je i bitna jedna stvar, da je ovo jedini ekonomski fakultet, pored fakulteta biznisa u Peći, sa osvrtom na poslovnu ekonomiju. Vaš pravi izbor su menadžment i informacioni sistemi te fakultet koji takođe nudi, zbog svoje blizine naših Bošnjačkih mjesta u Župi, Podgori, Gori, Vitomirici... sve uslove za pravilno školovanje budućih studenata, od praktične do teorijske nastave, ističe Eldis Duraki.

Menadžer na ovom univerzitetu u nastavi na bosanskome jeziku Ilijas Duraki kaže da su angažirani  svi oni eminentni profesori u regionu koji su vrlo rado prihvatili da pomognu ovaj naš projekat.



“FAMA kao poznati i priznati univerzitet koji ima ime na ovim balkanskim prostorima iz koga su zadnjih šest-sedam godina izašla imena koja su veoma stručna u svojim oblastima, a školovali su se na ovom univerzitetu. Treba istaći da je čak 90% profesora na albanskom jeziku voljno da nam pomogne i ja se njima zahvaljujem. Takođe želim da se srdačno zahvalim predsjedniku FAME Ahmetxhekaju i očekujemo ga vrlo rado početkom oktobra kada će i zvanično početi sa radom ovo odjeljenje na bosanskom jeziku pri univerzitetu FAMA u Prizrenu jer mi Bošnjaci ovog regiona Kosova trebamo znati šta smo u stvari dobili otvaranjem ovog odjeljenja. Jedna od tih pozitivnih stvari bila bi stvaranje naših školovanih kadrova da bi mogli kasnije koristiti i zapošljavati se u velikim firmama, npr. dolaskom neke hrvatske, bosanske, crnogorske firme na ovim prostorima mi imamo školovani kadar u toj struci koju oni traže i eto šanse za zapošljavanje. Zašto pored naših uzimati kadar iz svojih država, plaćati hranu ili stanovanje kad ovdje mogu imati svoj kadar, tj. naše školovane studente“, istakao je Iljijas Duraki.

Razgovor vodio: Vinetu Ganić