Emilija Redžepi: U opštini Prizren, prema mojim saznanjima, ima oko 23 hiljada Bošnjaka, što je 9,7 posto ukupnog stanovništva. Negdje figurira brojka od 9,3 posto, no ja sam stoposto sigurna, ponavljam iz mojih izvora, da nas ima i više od 23 hiljade što je značajna cifra u vezi decentralizacije i još jedan argument za dobijanje naše opštine.

Nakon parlamentarnih izbora decembra mjeseca prošle godine te konačnog formiranja Vlade Kosova sve manjinske zajednice koje žive na Kosovu su dobile svoj dio “kolača“, tj svoje predstavnike, bilo kao ministre, zamjenike ministra ili kao savjetnike u pojedinim resorima.

Ko će iz NDS-a zastupati bošnjačke interese preko direktnog učešća u izvršnoj vlasti?

Emilija Redžepi: Poznato je da je nakon parlamentarnih izbora na Kosovu i formiranja Vlada Kosova sve manjinske zajednice preko svojih predstavnika dobile, naravno zahvaljujući glasovima svojih glasača, ona mjesta koja zaslužuju. NDS ima jednog zastupnika u parlamentu Kosova, ima dva zamjenika ministra te dva savjetnička mjesta koji u toku ove sedmice zvanično počinju sa radom u svojim resorima. U pitanju su Ministarstvo za obrazovanje nauku i tehnologiju i Ministarstvo za evropske integracije. Zamjenik u ministarstvu obrazovanja je dr Arif Fazlji iz sela Nebregošta, a njegov savjetnik Memiš Birdaini, dok je u ministarstvu za evropske integracije zamjenik ministra dr Refik Šaćiri a njegov savjetnik je Rahim Ademović iz Gornjeg Ljubinja.

Najveći problem sa kojima se Bošnjaci, kao i svi na Kosovu, susreću je nezapošljenost. Šta ste vi uradili na tom polju?

Emilija Redžepi: NDS kao mlada i perspektivna bošnjačka stranka nastavlja sa trendom zapošljavanja Bošnjaka, što je bio i jedan od prioriteta prilikom formiranja stranke, da u svako doba ili vrijeme, kada se ukaže prilika, zaposlimo naše ljude. U posljednih mjesec dana zaposlili smo jednog našeg ekonomistu u komisiji za stanovanje pri opštini Prizren, takođe uskoro očekujemo zapošljenje jednog našeg aktiviste koji ima završen fakultet kriminalistike koji je trenutno zapošljen u FSK-u, a koji će tokom ove sedmice, što stoji u koalicionom sporazumu sa PDK-om, biti zapošljen u svojoj struci. Takođe moram istaći da će po prvi put neko iz naše zajednice biti zapošljen na novom Univerzitetu u Prizrenu, što je meni osobno jako drago. Pokušaćemo zaposliti bar još dvije osobe, no ako ne uspijemo jedno zapošljenje imamo zagarantovano, a pošto je konkurs još uvijek u toku realno je da će od 15-tak prijavljenih bar dvojica-trojica naših Bošnjaka dobiti radna mjesta.

Ovih ste dana bili u delegaciji Kosova koja je posjetila Švicarsku i BiH. Sa kim ste se sve susreli?

Emilija Redžepi: Da, ja sam tamo zastupala interese Vlade Kosova gdje su u našoj delegaciji, između ostalih bili i ministar za rad i socijalna pitanja Nenad Rašić, jedan od savjetnika premijera Srđan Sentić te konzul Kosova u Švicarskoj Benjamin Nikoliqi.
Pored domaćina tamo smo se susreli i sa ministrom iz Republike Katar i njegovom delegacijom. U razgovorima kojima smo obavili predstavila sam našu zajednicu te smo razgovarali o mogućnostima njihovog ulaganja putem projekata za infrastrukturu u našoj eventualnoj budućoj opštini. Smatram da su ti razgovori bili veoma pozitivni i ohrabrujući.
Na povratku iz Ženeve ja sam sa delegacijom naše stranke posjetila Sarajevo, a ostatak naše delegacije se vratio u Prištinu. Posjeta je bila veoma iscrpna i uspješna jer smo se sastali sa Bakirom Izetbegovićem koga ja zovem predsjednikom svih Bošnjaka. Bila je to zvanična posjeta jedne bošnjačke stranke sa Kosova nakon dugih niz godina. Moram pojasniti da je taj prvi susret na ovom nivou bio informativne prirode gdje smo bošnjačke političare iz BiH upoznali sa trenutnom pozicijom Bošnjaka na Kosovu. Oni su izrazili spremnost da se pomogne u svakom slučaju. Vođeni su razgovori o dugoročnim ciljevima koji će pomoći našoj zajednici na Kosovu, a bilo je i pitanja oko pomoći oko decentralizacije gdje smo tražili pomoć iz BiH jer naša centralna mjesna zajednica u Župi – Rečane svakako ispunjava sve uslove za formiranje moderne opštine što se Bošnjaka na Kosovu tiče. Zatražili smo i podršku i oko formiranja bošnjačkog centra ovdje u Prizrenu i takođe podršku oko reforme u našem kosovskom obrazovnom sistemu.
Treba istaći da mi nismo tražili nešto nemoguće, već smo u početku zvaničnog razgovora tražili priznavanje kosovskih dokumenata kako bi se stanovništvo naše države moglo slobodno kretati i imati slobodan protok robe i po tom pitanju je protekao veći dio našeg razgovora.
Delegacija naše stranke je pri kraju posjete Sarajevu bila gost poznatog akademika BiH Muhameda Filipovića.

Koje aktivnosti nastavljate tokom ljeta?

Emilija Redžepi: Prije svega, prioritet je realizacija projekta koje smo dobili od SO Prizren. Između ostalih u toku je implementacija sportskih terena u svakom selu u Župi i Podgori, te takođe nastavljamo pokockavati ulice tih sela tamo gdje ih nema. Nakon rekonstrukcije Vlade startujemo sa dva zamjenika i dva savjetnička mjesta što je veliki uspjeh naše stranke. Tokom ljeta održaćemo jedno druženje ili koktel jer želimo nastaviti uspješan rad svih naših članova i simpatizera. Svakako da ćemo podržati sve kulturno-sportske manifestacije poput tradicionalne sunet-svadbe u Gornjem Ljubinju krajem jula mjeseca, a drago mi je zbog te tradicije jer sam ja porijeklom iz tog kraja. Podržaćemo svaku aktivnost bilo finansijski ili materijalno tokom ljeta, poput tradicionalnog fudbalskog turnira mira i prijateljstva u Rečanima.
Takođe želim istaći da je naša stranka tokom ovih mjeseci bila fokusirana na pitanje decentralizacije i po tom pitanju smo ja i naš poznati stručnjak u oblasti ekonomije Ćemailj Smailji zvanično prije tri sedmice posjetili Pietera Feitha, šefa međunarodne civilne kancelarije na Kosovu gdje smo u prijateljskom razgovoru istakli sve činjenice koje idu u prilog dobijanja jedne opštine u kojoj će Bošnjaci biti većinsko stanovništvo. Istakli smo kao prioritet da to bude Opština Rečane s obzirom na procenat Bošnjaka koji žive u Župi gdje u ovom trenutku ovo područje geografski-nacionalno i demagoški ispunjava sve uslove što se tiče Ahtisarijevog plana. Takođe smo uspostavili kontakte sa vladinim institucijama, te sa ministrom za lokalnu samoupravu Slobodanom Petrovićem, tako da sredinom jula mjeseca očekujemo zvaničnu posjetu Pietera Feitha i vladinih institucija našoj mjesnoj zajednici u Rečanu gdje ćemo, vjerujem, uspješno prezentirati našu zajednicu onako kako bi trebalo. Najbitnije je, u ovom trenutku, što se Bošnjaka iz ovog kraja tiče, da nam treba podrška svih naših relevantnih političkih struktura, nezavisnih intelektualaca, NVO-sektora, dijaspore i ostalih, gdje svi moramo shvatiti da je naš prioritet dobijanje naše opštine tako da, ponavljam, trebamo imati podršku svih nas.
Jedna Emilija Redžepi ili NDS ne mogu sami dobiti tu opštinu, ali ako se svi zajedno udružimo onda imamo realne šanse ostvariti svoje ciljeve. Ostavimo naše predrasude i svađe po strani jer ako je u interesu svih nas dobijanje opštine onda budimo svi zajedno u tom procesu.

Sada poslije nekoliko mjeseci nakon popisa stanovništva na Kosovu kako ocjenjujete cio proces, aktivnosti tokom popisa te procenat Bošnjaka?

Emilija Redžepi: S obzirom da je popis stanovništva na Kosovu nedavno završen mi smo i kao stranka i kao zajednica jako zadovoljni rezultatom zato što smo ovaj popis stanovništva shvatili veoma ozbiljno i kao naš prioritet. Popis je bio neophodan i kao prosperitet i kao opstanak naše zajednice na ovim prostorima. Mimo svih pritisaka i od vladinih institucija i od drugih zajednica, u ovom značajnom trenutku za sve nas, preovladala je svijest naših Bošnjaka gdje veliku zahvalnost dugujemo Muftiji sandzačkom Muameru ef. Zukorliću te reisu-ul-ulemi Mustafi ef. Ceriću iz BiH, koji su pomogli pred popis sa jednim propratnim pismom o porijeklu Bošnjaka, te je ta njihova aktivnost značajno urodilo plodom. Takođe veliku zahvalnost dugujemo i našem NVO-sektoru koji su mjesecima prije popisa organizovali debate i konferencije radi upoznavanja s činjenicama prilikom popisa. Bilo je i opasnosti da će ovaj popis po našu zajednicu loše proći jer su se Bošnjaci Kosova po prvi puta izjašnjavali o nacionalnom identitetu kao Bošnjaci, no srećom svi oni problemi koji su Bošnjaci u okruženju imali  npr. u Crnoj Gori i Makedoniji ovdje to kod nas “nije prošlo“ jer svakako da to mi nismo dozvolili.
U opštini Prizren, prema mojim saznanjima, ima oko 23 hiljada Bošnjaka, što je 9,7 posto ukupnog stanovništva. Negdje figurira brojka od 9,3 posto, no ja sam stoposto sigurna, ponavljam iz mojih izvora, da nas ima i više od 23 hiljade što je značajna cifra u vezi decentralizacije i još jedan argument za dobijanje naše opštine.
Što se aktivnosti NDS-a tokom ljeta i jeseni tiče u planu su rekonstrukcije puteva za sela u Župi - Planjane i Manastiricu, kasnije i put za Novo Selo, a svakako da je prioritet i izgradnja vodovoda u selu Nebregošte.

Razgovor vodio: Vinetu Ganić