Arif Haliti: Najmanje je dva udžbenika odobreno. Prošli na konkursu, imaju saglasnost recezenata ali još uvjek nisu odštampani. Odobreni su još 2008. godine. Tolika obećanja od starne naših političkih predstavnika a epilog odobreni udžbenici "spavaju" u fiokama MONT-a, dok naša djeca uče iz udžbenika zemalja iz okruženja.

Gospodine Haliti, s obzirom da imate iskustva na ovom planu, gdje je po Vama problem u vezi sa (ne)izdavanjem udžbenika na bosanskom jeziku.

Arif Haliti: Moje angažovanje u MONT-u počinje još od 2001. godine kada se i krenulo sa reformom obrazovanja. Najprije sam učestvovao u izradi kurikuluma za 9. razred osnovnih škola zajedno sa Alijom Džogovićem i Bedrijom Redžepagić. Nakon toga uslijedila je izrada Planova i programa za sva tri nivoa po sistemu 5+4+4. Odnosno, osnovno obrazovanje od 1. do 5. razreda, srednje niže od 6. do 9. razreda i srednje više obrazovanje od 9. do 13. razreda. Sve je to urađeno u suradnji sa MONT-om i uz podršku relevantnih i akreditovanih međunarodnih organizacija. Bosnjaci su po prvi put u svojoj historiji radili planove i programe za nacionalnu grupu predmeta, jezik i književnost, historiju, likovnu i muzičku kulturu. Onda je krenuo proces priprema materijala za štampanje udžbenika u nastavi na bosanskom jeziku. Naravno putem javno objavljenih konkursa sa tačno preciznim rokovima i uz maksimalnu zaštitu tajnosti. Nakon toga su materijali davani recezentima koji su davali svoja mišljenja. Štampani su oni materijali iza kojih su po stručnoj liniji odgovornost za kvalitet potpisivali recezenti.
Jako je dobro išlo. Odjednom zastoj. MONT se u neku ruku pravda nedostatkom finansija i malog broja tiraža štampanih materijala. Moram naglasiti da je do sada MONT isplaćivao autorska prava za objavljene udžbenike. Učenici su ponajmanje krivi sto je tiraž mali, oni jednostavno trebaju imati udžbenike iz kojih će učiti.
 
Da li je “normalna” procedura tolikog - trogodišnjeg čekanja, kako kažete, dva odobrena materijala uz saglasnost recenzenata, a još uvijek nisu odštampana od 2008. godine.

Arif Haliti: To nije normalna procedura i odobreni materijali su odavno trebali biti odštampani i dati na korišćenje našim učenicima.

Mislite li da se iza ovoga krije nešto “drugo” i šta je to po Vama?

Arif Haliti: Lično mislim da je potrebno izvršiti još dodatni pritisak na MONT i naše političke predstavnike i problem će biti riješen. Isuviše se naši politički predstavnici bave međusobnim sukobima i trzavicama dok akutan problem nedostatka najosnovnih udžbenika još uvjek stoji.

Koliko tu ima objektivnih a koliko subjektivnih razloga?

Arif Haliti: Objektivno, bila je blokade rada Vlade, mislim na period izbora i konstitucije nove Vlade. Obzirom da je taj period iza nas, zastoj u obezbjeđivanju udžbenika za potrebe nastave na bosanskom jeziku mogu postati problem “subjektivne” prirode. No, sačekajmo period do početka školske 2011/2012. godine da vidimo da li će se nešto pokrenuti u tom smjeru. Iz iskustva ranijih godina pouzdano znam da ukoliko se hitno ne preduzmu radnje u vezi priprema materijala, bar onih odobrenih, tokom juna, jula i avgusta od svega toga neće biti ništa.
 
Gdje je po vama izlaz iz ove i ovakve situacije?

Arif Haliti: Vlada je konstituisana, mi imamo naše zastupnike u parlamentu, imamo i zamjenike, savjetnike, predstavnike u komisijama koja se bave obrazovanjem…U tom smjeru, eto kao osoba koja je učestvovala u većini projekata vezanih za obrazovanje, sugerišem bošnjačkim predstavnicima da izvrše maksimalan pritisak na Vladu i Ministarstvo obrazovanja da odobrene materijale odštampaju, a za one udžbenike koji nedostaju u nastavi na bosanskom jeziku raspišu konkurs. 12 je godina od kako je uvedena nastava na bosanskom jeziku na Kosovu i nezamisliv je vaspitno-obrazovni rad sa učenicima bez osnovnih i pomoćnih materijala za rad. Želio bih da napomenem da vaš portala svakodnevno posjećujem. Budite ustrajni u svome radu. Objavljujte istinu i samo istinu. I vi, predstavnici informativnih kuća vršite veliku misliju i imate snažan uticaj na kreiranje cjelokupnog miljea.