Pismo podrške

U povodu izgradnje hidrocentrala u Župi za koje se narod energično protivi, stižu brojna pisma podrške samom narodu i njihovim predstavnicima iz dijaspore. Jedno pismo nismo mogli zaobići zbog jakog logičnog slijeda samog objašnjenja. Radi se o pismu podrške iz dijaspore koje mi je lično (novinaru Raifu Kasiju) poslao Naser Hamza, rođeni Nebregoštanin koji živi i radi u Zürichu, Switzerland. Prenosimo ga u cijelosti:

“Raife, prijatelju. Dao si jako dobru analizu o trenutnom problemu oko izgradnje kako ih neki, kolokvijalno, nazivaju hidrocentralama, kao da sam ti sve na uho izdiktirao. Nešto se, uz pomoć, kako kažeš, "kalauza" iza brda valja i neki megapljačkaši debelih vratova već, zadovoljno, trljaju ruke. Cijenu ovakve bahatosti ne znamo, jer će računi prispjeti mnogo kasnije, kad sve dude kasno. Na stranu to što nije ispoštovana niti jedna zakonska procedura izgradnjom ovakvih hidrocentrala doći će do:

- devastacije terena

- mnogi će mještani nepovratno izgubiti imovinu ili im ona, zbog nepravne države, neće biti adekvatno nadoknađena

- o nekakvom zapošljavanju Župljani mogu samo sanjati

- uništenja i ovoga što su ljudi mukotrpno stvorili i najvažnije i najbolnije

- žitelji Rečana će biti stalno i direktno ugroženi zbog mogućih poplava zato što će te centrale biti, zbog korupcije i pranja novca, građevinski nesigurno napravljane i još puno toga.

Čudno je i to, dobro si primijetio, da je jednoj od vodećih političkih partija puno važnije proslava Prvog maja, iako u biti taj datum ne podrauzumijeva slavlje već, napotiv, iskazivanje nezadovoljstva, nego rješavanje gorućih problema za šta su zapravo i izabrani. Valjda zato što je okupiti narod na slavlje uz muziku puno jednostavnije u odnosu na protest. Zabrinjavajuća je suzdržanost i opsjednutost onim što će oni "veći" od nas reći, ne pada nam na pamet borba za narodna prava. Zbog neopravdane pristojnosti radije ćemo, makar i na svoju štetu, popustiti nego se zamjeriti. Ipak smatram da su naši politički predstavnici svjesni težine problema i da znaju što valja činiti. Samo da ne bude kasno.Vrijeme prolazi.

Pratit ćemo situaciju ako bude potrebno tu smo, nadam se svi do jednog. Grehota je uznemiravati i degradirati ovaj bezprijekoran sklad prirode. Našu Šaru i naš životni ambijent”.

Naser Hamza, Zürich, Switzerland