Ćerim Bajrami

Kao jedan od troje aktuelnih bošnjačkih poslanika u Skupštini Republike Kosova, nemam nikakvog udjela niti u raspodjeli finansijskih sredstava koje dodijelila Vlada Kosova, niti pak u organizaciji predstojeće proslave Dana Bošnjaka Kosova, kaže poslanik u Skupštini Kosova Ćerim Bajrami.

"Uviđajući da su oko organizacije proslave unazad nedjelju dana učinjeni veliki propusti i da je sve urađeno na brzinu, te da već postoje velike primjedbe oko raspodjele vladinih sredstava od 25 hiljada eura, a te primjedbe iznose neka renomirana bošnjačka udruženja na Kosovu, ovim putem se distanciram od manipulatora i improvizatora sa bošnjačkom voljom na Kosovu i svebošnjačkim interesima koje izgleda pojedinci narušavaju bolje nego bošnjački neprijatelji", kaže poslanik Bajrami i dodaje da "na žalost, u međuvremenu je nedovoljno studioznim potezom ministra bez portfelja, bez ikakvih širih konsultacija, upkos mom ponovljenom stavu u pismenoj formi rukovostvu DSB, te kasnijim njegovim izborom nekakvih 'odbora' radi formalnog zadovoljenja zahtjeva iz odluke vlade uz dodjelu sredstava, Bošnjaci Kosova su ponovo gurnuti u 'sivoj zoni' koja će, kao i prošle godine uz Dan Bošnjaka, odnosno vjerovatno mnogo gore, više podjeliti političke i NVO predstavnike ovog naroda nego što će ih zbližiti uz Dan Bošnjaka."
On ističe da je još veća šteta što se u javnosti šalje "slika" sa "centralnih akademija" koja nije odraz Bošnjaka Kosova.
"Poručujem Bošnjacima Kosova dobre volje, pogotovo onima koji su nacionalno svijesni, da, kao i uvijek do sada i ovoga puta - pravi praznik Bošnjaka - kao i drugi praznici svih judi - nije u par eura ili u "prodavanju ćalama" okolo, već u svijesti, srčanom osjećaju i predanom radu za dobrobit svih nas. Bošnjaci Kosova će sigurno ići dalje i napredovati u svim sferama, pa i u onoj institucionalnoj nadgradnji na Kosovu, jer smo svih ovih mjeseci unazad jasno i glasno pokrenuli u Skupštini, pred premijerom i pred nekim ministrima naša nerealizirana prava u obrazovanju na bosanskom jeziku, u decentralizaciji, u malom broju zaposlenih u administraciji, itd., nudeći paralelno moguća rješenja tih problema."
Tvrdi da je već je vidljivo da se dosta od toga što je pokrenuto sprovodi u institucijama.
"Možda je još jedan od pozitvnih pokazatelja u kretanju ka boljem, iskazan jasni interes kod međunarodnog faktora, odnosno ambasade zapadnih zemalja, jer su i oni konačno dobili jasnu sliku bošnjačkih problema i ponude realnih rješenja. Dakle, riječ je o radu i neradu. Shvatanju odgovornosti i preuzete obaveze predstavljanja naroda, ili farsi onih drugih koji jedno govore narodu a drugo, uglavnom za sebe, traže u institucijama. 
Ističe da se radnici uvijek trude da nešto korisno urade pa makar bio i trun dobra za sve, a da će neradnici uvijek trošiti tuđe.
"Isto će biti i ove godine uz Dan Bošnjaka - poješće ova druga 'tajfa' i ovih 25 hiljada eura vladinih para i još će se na kraju posvađati oko podnošenja računa i žaliti što nije bilo još malo više para. Svi mi ostali koji smo zapravo najviše, idemo dalje - svako svojim poslom i svojim putem koji je jasan za sve koji oči i pamet imaju", kaže poslanik Ćerim Bajrami u svom osvrtu na ovogodišnju proslavu Dana Bošnjaka Kosova.