Stranci u zemljama Zaljeva

'Mi smo u zemljama Zaljeva stranci, bez obzira koliko tu bili, dok nada u povratak u Siriju blijedi', kaže sirijski novinar.

Hassan se oprašta od svoje porodice u selu Al-Mansiyah na obali Eufrata u pokrajini Al-Raqqah, na sjeveroistoku Sirije. Konačno je donio odluku da se otisne u more s namjerom da stigne do Njemačke.
Njegova supruga je prodala sav zlatni nakit kako bi platili njegovo putovanje u iznosu od 3.000 američkih dolara. Nadaju se ponovnom sastanku, daleko od njihove domovine koja se pretvorila u ratno stratište.  
Hassan se želi pridružiti hiljadama Sirijaca koji su odlučili napustiti svoju domovinu nakon izbijanja revolucije i to baš u vrijeme kada je evidentan povećan intenzitet migracije.
Čini se kako je ova "groznica" zarazila i Sirijce nastanjene u zemljama Arapskog zaljeva, koji se bore da stignu do evropskih zemalja, koristeći trenutnu izbjegličku krizu za lakši ulazak u Evropu.  
Sirijski novinar, koji je boravio nekoliko godina u jednoj zaljevskoj zemlji, opravdava svoju odluku da emigrira na Zapad riječima: "Mi smo u zemljama Arapskog zaljeva stranci, bez obzira na to koliko vremena proveli tu, dok naša nada da ćemo se vratiti u Siriju već počinje da blijedi."
Uprkos stalnim prizorima izbjeglica koje prolaze kroz rizične situacije na svom putu, te maltretiranju na granicama evropskih država, čini se da to nije mnogo utjecalo na Sirijce da odustanu od svoje namjere. Naprotiv, njihova želja postaje još veća.

Putovanje morem

Akademik Ezzat al-Sayed Ahmad, kaže kako je to najveća izbjeglička kriza nakon Drugog svjetskog rata, "budući da je, prema različitim kriterijima, sirijska tragedija, također, najveća i najbrutalnija od tog perioda."
Hassan podsjeća kako se život u Siriji pretvorio u nepodnošljivu noćnu moru, zbog čega je počeo razmišljati da poput ostalih otputuje morem. U Tursku je ušao uz pomoć krijumčara, a zatim se iz pograničnog grada Kilis prebacio do Izmira i Sredozemnog mora. Tu je čekao na red da se ukrca na gumeni čamac, koje krijumčari pretrpavaju izbjeglicama, naplaćujući im 1.200 dolara po osobi.
Prema svemu sudeći, priča o selidbi u Evropu postaje glavna tema među Sirijcima u Gaziantepu u Turskoj.
Pedesetogodišnji Abu Tawfiq, koji je napustio Halep prije više od dvije godine, kaže kako mu ponestaje ušteđevine te da svojoj djeci želi osigurati bolju budućnost u Evropi.
Njegovo mišljenje dijeli i Palestinac Abu Wail, koji je izbjegao iz Damaska, te kaže kako on ne posjeduje pasoš, ali je sakupio toliko novca da može pokriti troškove puta do Njemačke, nadajući se boljem životu za sebe i svoju djecu. Naglašava da je nekada sanjao o povratku u Palestinu, ali je sada uvjeren kako će se njegov put okončati u Evropi. 

Nasilje i siromaštvo

Salamah Kailah, sirijski pisac porijeklom iz Palestine, za Al Jazeeru kaže kako je priroda sukoba kojeg vodi sirijski režim, što se očituje kroz masovna ubijanja, uništavanja sela i gradova te sukoba nakon što su se uplele "terorističke, fundamentalističke" snage s ciljem da nametnu "veoma zaostalu i nasilnu vlast" na područjima pod njihovom kontrolom, zatim produžavanje trajanja sukoba i kolaps ekonomije, nagnali su Sirijce na bijeg od nasilja i siromaštva. Navedeno je dovoljan razlog za veliku migraciju poput ove kojoj trenutno svjedočimo.  
Sirijska mreža za ljudska prava potvrdila je, u svom najnovijem izvještaju, da se najmanje 2.157 izbjeglica utopilo od 2011. godine, i to nakon što su potpisali sporazum sa "ratnim profiterima" koji se uvijek pojavljuju u velikim katastrofama.
Nedavno su mediji prenijeli prizore Sirijaca koji su se ugušili u kamionu na austrijskoj granici, dok je druge izbacilo more na libijskoj obali.
Pisac Al-Sayed Ahmad kaže da kriza koja potresa svijet korespondira sirijskoj reakciji na njihov očaj i frustracije, te govori o veličini njihove patnje. Ona je izraz očaja i želje da kriza okonča. Dodaje da i sami Evropljani sada naglašavaju kako je ova tragedija rezultat pasivnog zapadnog odnosa prema dešavanjima u Siriji.
Hassan nije čekao dugo u Izmiru. U gluho doba noći ukrcao se sa grupom svojih sunarodnjaka na gumeni čamac i krenuo na putovanje morem u nepoznatu sudbinu.