Youth Reconciliation Ambassadors

Intenzivni jednonedjeljni program koji je organizovao Omladinski odbora za obrazovanje uz financijsku podršku Ambasade Velike Britanije i OSCE-a u Beogradu, okupila je od 8. do 13. septembra ove godine 25 mladih ambasadora iz regiona (Kosovo, Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina), sa ciljem podizanja svijesti i važnosti pomirenja regiona u daljim koracima pri pristupanju Evropskoj uniji.

"Da biste se bavili historijom odlučno okrenite leđa prošlosti i počnite da živite", Lisjen Fevra, francuski historičar.
Možda tako i treba početi sa našim regionalnim pomirenjem, od odlučnog okretanja leđa dugoj i bolnoj prošlosti, a mi kao mladi ambasadori pomirenja možemo ključno doprinijeti promjeni u regionu tako što moramo pokušati izblijedeti mržnju koja je već godinama ulivena u ovom narodu.
Historija ima svoj hronološki tok što se bivše Jugoslavije tiče. Još od 1912. godine kada je Srbija proširila svoje granice i teritorijom Kosova, datira i ta mržnja među ovo dva naroda. Ukoliko se vratimo u skoriju prošlost, tačnije na posljednji rat između Kosova i Srbije, koji će sigurno mnogima od nas ostati u pamćenju, taj kobni rat su obilježile velike žrtve na obje strane. Jedan od naših ciljeva kao ambasadora je da pomirenje u regionu bude u što više uspješnih koraka za narod koji se suočio sa teškim trenutcima u prošlosti. Nakon nekoliko godina rata počele su duboke reforme.  Te reforme su Hrvatsku uvele u Evropsku uniju, a taj isti korak sada prate i Kosovo i Srbija potpisivanjem sporazuma o normalizaciju odnosa. Politički sastanci praćeni velikim interesovanjem medija gdje se prati svaki korak i odluke dvije najveće politicke ličnosti, koji su već otvorile novi list historije u jugoističnoj Evropi i gdje je nacionalni identitet često na polju regionalne politike pri tome, mržnja se mora zaustaviti kako bi saradnja bila što bolja, a u tome treba da sarađuju obje države. Isto tako, priznanje Kosova od strane Srbije može biti ključna stvar u regionalnom pomirenju i koracima ka evropskoj integraciji i NATO za obje države koje su sada krenule demokratskim i evropskim koracima.
2012. je bila dobra godina za regionalno pomirenje. Kosovo i Srbija su počele sprovođenje postignutih dogovora što ukazuje na dobre korake ka pomirenju.  Obje države rešile su pitanja slobodnog kretanja, učešće na regionalnim skupovima, kao i zadnji razgovori o telekomunikaciji i energetici. Dijalog je sada u odlučnoj fazi. Put ka Evropskoj uniji  je veliko iskušenje za Kosovo, pogotovo kada se Kosovo suočava sa visokim nivoom korupcije, ekonomskim problemima, velikim brojem nezaposlenih, problemima u zdravstvu itd.
Majlinda MullaNa seminaru se takođe diskutovalo o raznim pitanjima koja se tiču historije i ljudskih prava, ljudska prava i konflikt, Evropa i realnost, etika i odgovornost. Učesnici su posjetile razne Ambasade i visoke državne institucije u Beogradu. Predavanja su držali univezitetski profesori visokih edukativnih profila, političari i predstavnici nevladinih organizacija. Prvo javno pojavljivanje "Ambasadora"  Republike Kosova Valdeta Sadiku u Beogradu bilo je veoma interesantno za sve nas. Gospodin Sadiku odgovorio je na mnoga postavljena pitanja od strane mladih Ambasadora pomirenja. Sva predavanja i predavači su imali svoj zanimljiv način uključivanja Ambasadora u raznim diskusijama.
"Ovo je bilo jedno od najboljih iskustva. Veoma je važno znati mišljenje svih kako bi znali na čemu se konkretno treba raditi na regionalnom pomirenju. Razmjena ideja i iskustava je ono što nam je proširilo dijapazon znanja na ovom seminaru. Treba organizovati što više ovakvih seminara u cilju boljeg upoznavanja regiona, historije i sopstvenog naroda. Da li je pomirenje  moguće i kako će teći politika i političke odluke možda ostaje na nama samima. Historija će se možda promeniti i pisati iznova.“
Majlinda Mulla,apsolvent Političkih nauka u Prištini i Mladi ambasador pomirenja za Kosovo