Iz autorskog teksta Ivice Dačića u listu "Financial Times"

Beograd - Srbiju, čija je većina stanovništva i do juče sanjala o "nebeskom carstvu" i za koje je Kosovo samo srce tog mita, trebalo je, veoma brzo, spustiti na zemlju.

Zato sam otišao na razgovor sa čovjekom sa kojim sam, nekih desetak godina ranije, ratovao. Bilo je potrebno narodu koji je živio u mitu pokazati da Hashim Thaçi nije nikakva apokaliptična "aždaja, stara zmija" (Otkrovenje 12:9), koja je nasrnula na naše nebesko carstvo, već običan, ovozemaljski čovjek, protivnik, ali ne mitski, nego politički, sa kojim se može i mora razgovarati, naveo je premijer Srbije Ivica Dačić u svom autorskom tekstu za list "Financial Times".

On je napisao da je imao više od deset sastanaka sa Thaçijem.

"I ni jedan ozbiljni glas, protiv toga, u Srbiji. Prvi od mnogobrojnih srpskih sudbinskih pečata je otvoren i ništa strašno se nije dogodilo. Osim što je pao još jedan stari zid. I mogli smo da vidimo, u daljini, Evropu. Evropu, koja je, zbog svega što smo uradili, počela da nam vjeruje. I da nas prihvata kao ozbiljne partnere", napisao je premijer Srbije i lider socijalista.

Prema njegovim riječima, "sada nam je preostalo da proširimo vidike i da taj evropski horizont postane dio našeg, srpskog".

"Da bismo to uradili, ovdje, u novoj, zemaljskoj Srbiji, moramo da se posvetimo onim suštinskim, životnim pitanjima. Ekonomija je, od njih, broj jedan. Upravo je ekonomija bila i osnovni razlog zbog kojeg smo ušli u proces rekonstrukcije vlade", ističe se u "Financial Times-u".

Dačić je najavio da Vlada Srbije kreće u reformu sistema penzijskog osiguranja, da sprovodi i reformu javne uprave i javnog sektora i da pravi planove na dugi rok za narednih pet i deset godina. On je naglasio da vlast u Srbiji računa na komparativne prednosti koje imamo u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, energetici, auto-industriji, informativnim tehnologijama.

"Ne smijem da se zaustavljam, jer je Srbiji potrebno to neprestano kretanje. Potrebna joj je budućnost. I potrebno joj je nešto u šta sam, sudeći i po posljednjim istraživanjima javnog mnjenja, uspio da ubedim većinu svojih sunarodnika. Da u svoju zemlju, njenu budućnost, vjeruju onoliko koliko vjerujem ja. A ja, danas, ne vjerujem ni u šta drugo", riječi su kojima je Dačić završio svoj autorski tekst.