U današnje vrijeme filmski i serijski program koji se nameće gledateljstvu uglavnom je neprikladnog sadržaja. Činjenica da najveći dio tog serijskog programa zauzimaju sapunice je, zaista, poražavajuća. Da li ljudi uistinu to vole ili to 'trebaju' voljeti, nije tačno definisano. Što se tiče gledalaca, neki sa zanimanjem i ushićenjem gledaju sve što im se nudi, neki opet i nemajući baš mnogo izbora, na kraju odlučuju da se 'odmaraju' uz ovakav program.

Nerealne ljubavne priče u kojima se partneri doslovce obožavaju, dio su svakodnevnice velikog broja ljudi. Super zgodni i talentovani muškarci sa jedne i prekrasne žene sa dobrotom meleka sa druge strane... U toku čitave serije ovaj savršeni par iz nekih nerazumnih razloga se nikada ne spoji, a ako se i spoji, onda je, razumije se, kraj serije.

Naravno, bilo bi previše realno pokazati šta se desilo poslije vjenčanja, zato se to rijetko može vidjeti. Naprimjer, bilo bi zanimljivo vidjeti kako će savršeni par uskladiti razlike u karakterima, kako će se nositi sa problemima na koje nailazi, koliko će biti spremni na mijenjanje svojih navika i da li će nakon svega ovoga još uvijek jedina tema njihovog razgovora biti 'njihova velika ljubav'? Nažalost, ove serije nisu puko trošenje vremena i oni koji ih prave nemaju nimalo bezazlene namjere. Njihov štetni utjecaj ima široke razmjere, a prepoznati su i kao najefikasnije sredstvo u razaranju porodica.

Nerealna očekivanja proizvode nezadovoljstvo

I muškarci i žene, htjeli to ili ne, padaju pod utjecaj glavnih likova omiljene serije. Znatno povećana očekivanja povećat će i nezadovoljstvo. Muškarac, svjesno ili nesvjesno, počinje tražiti ženu poput glavne glumice čija su ljepota i savršene proporcije u prvom planu. Neki će istu tražiti u svojoj supruzi vršeći na nju pritisak da smrša, a neki će biti spremni razrušiti brak u koji su godinama ulagali. Kad su žene u pitanju problem je još veći. Čeznutljivo prateći ljubavnu priču na ekranu sve češće pomišljaju kako je njihov brak promašena stvar. I dok njen muž po čitav dan radi da bi njoj i porodici obezbjedio 'halal lokmu' ona od njega zahtijeva romantična iznenađenja, stalno udjeljivanje komplimenata i naravno skuplje stvari. U svemu tome, pobrkavši vrijednosti, počinje polahko patiti. Nezadovoljstvo postaje vidno na svim poljima i rezultirat će zahlađenjem odnosa. Malo po malo među bračnim drugovima nastaje udaljenost koja nekad završi razvodom a nekad se tako nesretni trpe do kraja života.

Allah povećava blagodati robovima koji su zadovoljni

Sve u svemu, biti žrtva ovakvih montaža, te zbog toga život provesti u nezadovoljstvu, podobro ukazuje na nedostatak pameti.
Uzvišeni Allah povećava blagodati robovima koji su zadovoljni, a smanjuje i uzima onima koji su nezadovoljni i ne znaju cijeniti blagodati.

Svaka ljepota ima i neke nedostatke. Najljepše je ono što je vaše. Ono što vam se sviđa kod drugih sigurno ima i loših strana za koje vi ne znate. Prave vrijednosti su one koje su u Kur'anu i sunnetu spomenute kao vrijednosti a ne one koje se u medijima nameću kao takve.

Riječ vjerskog stručnjaka

Neke televizijske emisije na našu porodicu a posebno na naš duhovni život utječu više nego što možemo i zamisliti. Sve dok unutar kuće slobodno gledamo ono od čega se napolju suzdržavamo, naša unutrašnju ljepotu i mir bit će nemoguće sačuvati. Jedan od uslova da se ljubav među bračnim partnerima poveća jeste čuvanje pogleda od harama. Partneri trebaju sa velikom pažnjom birati program koji će se gledati, u suprotnom to će spriječiti dolazak fejza i bereketa na tu porodicu.

Također, djeca koja rastu u porodici u kojoj TV program nema određenih kriterija i granica, bit će lišena lijepog odgoja. Sapunice koje najčešće gledaju žene, prouzrokovat će kod njih nezadovoljstvo vlastitim životom.

Televizija je kao oluk kroz koji, shodno vašem izboru, u vašu kuću ulazi ili ono što je prljavo ili ono što je lijepo.
 
Autor: S. Muhammed Saki Hašimi