Prvo ubij, pa onda misli

Američki predsjednik je odgovoran za svaki užasni dio katastrofe koja se dešava u Gazi i koju vrši uvijek pouzdani i poslušni američki ogranak, Izrael.

Eto, američki predsjednik Joe Biden izašao je iz velikog aviona u Tel Avivu u srijedu i zagrlio ratnog zločinca čija je, ratnim zločinima ovisna vojska, samo nekoliko sati ranije, počinila još jedan ratni zločin tako užasne prirode i veličine da će odjekivati sjećanjima i historijom.

To će biti bolestan i presudan prikaz Bidenovog predsjednikovanja: zagrljaj na aerodromskoj pisti sa izraelskim premijerom koji je uvijek uživao u ubijanju Palestinaca, čak i očajne djece, žena i muškaraca koji su pomislili da su izmakli zlom dosegu Benjamina Netanyahua na tlu bolnice u opkoljenoj Gazi koja se, komad po komad, briše u očitim segmentima genocida.

Treba se prisjetiti kako su se, uprkos dirljivim scenama bratstva, Biden i državni sekretar Antony Blinken većim dijelom protekle tri godine pokušavali distancirati – najblaže rečeno – od političara za koga mnogi Izraelci vjeruju kako nije samo karijerni pljačkaš, već i otvoreni autokrata.

Zagrljaj sa dečkom

Umjesto da su prigrlili Netanyahua toplim grudima kao što je to uradio iznenada zaljubljeni Biden, stotine hiljada Izraelaca su sedmicama na ulicama tražili da Netanyahuu bude suđeno, da da ostavku, koristeći jasne poruke koje niko nije mogao propustiti.

Nije bilo toliko davno kada su Biden i Blinken žestoko izbjegavali da ih ko ne vidi sa optuženim prevarantom koji je postao makjavelistički despot, čak ga nisu pozvali u Bijelu kuću da ne bi bili, pretpostavljam, okaljani smradom njegovog otrovnog prisustva i karaktera.

No, vremena i labilni stavovi su se, naravno, promijenili.

Biden je uskočio u Air Force 1 za brzi sastanak uoči glasanja o predsjedniku u Izraelu kako bi rekao svom dečku da se ne brine, sve je zaboravljeno, dok sakuplja svoje bodove “žestokog momka” i podršku jakog izbornog tijela koje mu treba za reizbor – hiljade pobijenih, osakačenih i mrtvih Palestinaca neka su proklete.

Vjernom nepristojnim istupima, prepustite netaktičkom američkom predsjedniku da iskoristi užasnu sportsku analogiju kako bi pokušao, predvidljivo, skrenuti krivnju za zločin koji sažima sve smronosne napade, otimačine i nasilje koje se provodi nad zarobljenim narodom od strane njihovog okupatora – ne samo proteklih dana, sedmica, mjeseci ili godina, već decenija.

“Drugi tim”, kako reče Biden, je kriv za masakr stotina nespomoćnih Palestinaca koji su se sakrili u bolnici Al-Ahli u utorak.

Očito je da zaboravnom 80-ogodišnjem glavno komandujućem treba podsjećanje kako je njegov “tim” izmislio oslobađajuće “dokaze” i opet i iznova lagao – znam da mu je to šokantno saznanje – kako bi prikrio krivnju za ubijanje bezbroj Palestinaca, među kojima je i ubistvo iz 2022. kada je život izgubio 78-godišnji Omar Abdulmajeed Asaad za koga on i njegov diplomatski pomoćnik Blinker uopće ne mare iako je penzionirani prodavač imao američki pasoš.

Djela njegovog “tima”

Moram podsjetiti Bidena i Blinkena na još neke flagrantne činjenice:

Njegov “tim” otima milionima Palestinaca iz Gaze životno neophodne stvari – hranu, vodu, gorivo i električnu energiju.

Njegov “tim” je odlučan da Palestinci u Gazi pomru od gladi i žeđi.

Njegov “tim” nemilosrdno i neselektivno bombardira Palestince u Gazi oružjem koje je dao SAD kako bi ih pobio što je više moguće, što je brže moguće, prije kopnene invazije koja će, neizbježno, donijeti još više užasnih pokolja.

Njegov “tim” napada škole gdje se kriju Palestinci koji nemaju kamo otići jer je bijeg nemoguć.

Njegov “tim” zasipa Gazu bijelim fosforom kako bi zauvijek izobličio i spalio djecu, žene i muškarce sve do kosti.

Njegov “tim” će možda i dozvoliti da humanitarna pomoć dođe do Palestinaca koje će, čak i ako dobiju nekad tu blokiranu pomoć, njegov “tim” svakako pobiti.

Njegov “tim” drži milione Palestinaca u talačkom stanju u Gazi, okupiranoj Zapadnoj obali i okupiranom Istočnom Jerusalemu od nastanka Izraela.

Njegov “tim” otvoreno ubija Palestince Zapadne obale jer se usuđuju protiviti okupaciji i protive se ubijanju braće i sestara u Gazi koji su se sklonili u bolnicu.

Njegov “tim” opisuje Palestince kao “životinje”, “divljake” i “štetočine” koje treba uništiti kako bi im se oduzela ljudskost i kako bi se opravdalo njihovo etničko čišćenje i planovi uspostave utvrđene “tampon zone” između Gaze i Izraela.

Rezultat: Njegov “tim” – ponavljajući pogubnu i razarajuću Nakbu iz 1948. – tjera milione Palestinaca da napuste razrušene ostatke domova i poslova, prislanjajući im na glave i srca cijev jakog pištolja.

Prvo ubij, pa onda misli

Joe Biden je odgovoran za sve ovo – za svaki užasni dio katastrofe koja se dešava u Gazi i koju vrši uvijek pouzdani i poslušni američki ogranak, Izrael.

Kataklizma kojoj svijet svjedoči je nusproizvod sada već poznate mantre koja je u srži takozvane bliskoistočne “vanjske politike” svakog novijeg američkog predsjednika: Prvo ubij, pa onda misli.

Nakon užasnog Hamasovog napada, hitno je trebao miks ljutnje i mira. Umjesto toga, Biden se odlučio, na znak, za hvalisanje i samoveličanje.

Umjesto razumijevanja da borba za slijepom osvetom i korištenjem huškačke retorike neće ublažiti postojeću žeđ za krvlju već će donijeti užasne gubitke i strašne scene tuge i očaja, Biden se odlučio za histeriju umjesto državništva.

Umjesto da pazi šta govori i radi, Biden se koristio užasnim izmišljotinama tokom na brzinu napravljene konferencije za novinare od kojih se kasnije morao “ograditi”.

Ipak, napravljena je duboka i zla šteta. Palestinci – svaki od njih – su ostali bez ljudskosti iznova kako bi se opravdalo njihovo ubijanje neselektivno i masovno.

Kao što rekoh: Prvo ubij, pa onda misli.

No, to je američki način: Jugoistočna Azija, Južna i Centralna Amerika, Afrika, Irak i Afganistan – sve groblja, prepuna nevinih žrtava arogancije i neznanja niza drskih predsjednika koji su srljali u ratove bez da razmisle o užasnim i, na kraju, ponižavajućim posljedicama.

Da li onda čudi da Bidena hvali ista ona nepokajnička, evanđeoska konjica za tastaturama koja je jučer pljeskala potpunom razaranju Iraka i Afganistana, a danas aplaudira potpunom razaranju Gaze?

Oni nikada neće naučiti iz prošlosti jer ih je pojeo trenutak.

Prekasno se povući iz ambisa. Bidenova oholost, sljepilo i tvrdoglavost to neće dozvoliti. Užasni kurs je fiksiran. Cement je postavljen. Užasi su tek počeli.

To će biti sramotna zaostavština Joea Bidena.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.