Iz mog ugla

Protest aktivista Albina Kurtija ispred zgrade vlade u Tirani, na kome je bilo 50 do 70 ljudi, u velikoj većini su činili pripadnici Samoopredjeljenja iz Prištine i neki iz ogranka Samoopredjeljenja u Tirani, koji su i najfanatičnije pristalice Albina Kurtija.

Bilo ih je malo i bili su strašno agresivni i skoro svi dovezeni autobusom iz Prištine u Tiranu.

Na sreću, Tirana i Albanija generalno ignorišu ovu dimenziju sukoba Albina Kurtija sa Albanijom.

Ignorisali su ga i kada je organizovao proteste protiv Edija Rame 2018. godine, jer je Rama u vladi imao dva ministra sa Kosova, koji su "izdali" Albina Kurtija, zatim 2021. godine, kada se pridružio opoziciji Salija Berishe i Ilira Mete da svrgne Ramu.

A činjenica da Albanija ovo nemilosrdno ignoriše, stavlja tačku na ovu debatu.

Jedino što mi imponuje je to što se ti ljudi prave patriotama ili kao da žele nacionalno jedinstvo i voze se autobusom iz Prištine da bi došli na protest ispred zgrade vlade u Tirani.

Video sam ih sa majicama koje su štampali čak za protest, gdje su ispisali slogan "Mi smo jedno"!

Kako možete da kažete "Mi smo jedno" i napustite svoju kuću, odete u dvorište tuđe kuće i gađate ga kamenjem. Šta znači izraz "jedinstvo" kroz nasilje?

Kako smo mi "jedinstveni", kada je Albanija zemlja koja podržava Kosovo kao državu prozapadnih građana, a vi ste neke talibanske falange, koje traže da proteraju Zapad sa Kosova i pretvore ga u teritoriju bez uprave, gdje će se naravno desnica  osloniti na najjače, što nismo mi.

Kako smo "jedno" sa gomilom falangi koje hoće da odustanu od NATO-a, odustanu od SAD i članstva u EU i podrže Albina Kurtija, jednog lidera u istoriji Kosova koji je pravio gestove nasilja nad Albanijom, zašto da ona podržava njegovu antizapadnu agendu?

Kako smo "jedno" sa gomilom falangi koje podržavaju Albina Kurtija, a treba da budemo protiv stranke Ibrahima Rugove, oca modernog Kosova, protiv stranke Hashima Thaçija i drugih lidera OVK, koji su opravdavali međunarodnu intervenciju na Kosovu?

Kako možemo biti "jedno" sa onima koji linčuju civilno društvo i štampu na Kosovu i dolaze kolima kao plaćenici da nam drže predavanja o demokratiji u Tirani?

Kako da budemo "jedno" sa njima, kad čitaju tekstove albanskih novinara, kritičara Kurtija i prvo što napišu jesu uvrede: "Zašto se miješate u kosovske poslove (to su isti oni koji kažu "Mi smo jedno"? To možete provjeriti u komentarima).

Kako da budemo "jedno" sa gomilom falangi koje ne predstavljaju Kosovo, već jedan broj onih na Kosovu koji su ološ kosovske države, najneobrazovaniji, najneukiji i iznad svega bez ikakve nacionalne svijesti, već jednostavno vojnici zlog populiste, koji nastoji da poništi istoriju Kosova da bi stvorio sopstvenu istoriju koristeći Kosovo.

Mi nismo "jedno" sa vama. Možete svaki dan da dolazite autobusom u Tiranu, da psujete, bacate kamenje i bežate, pošto mi nismo pećinski ljudi, ovo tolerišemo, a vi ne trpite ni kritike vašeg vođu.

Ali mi nismo "jedno" sa vama, jer vi niste Kosovo, vi ste  kosovski ološ, regresija Kosova, teški kamen oko vrata Kosova, koji traži da ga gurneš u mutne vode i udaviš.

Nismo "jedno" sa vama, jer vi niste Kosovo, ne samo zato što ste malobrojni i svi vojnici vašeg "jednog" Albina Kurtija, već zato što nemate nikakav doprinos državi Kosovo. Vaš jedini doprinos je kako da poništite ono što je do sada urađeno.

Zato mi nismo "jedno" sa vama, već "mi smo jedno" sa Kosovom, koje će ostati sa Zapadom, čak i nakon što vaša vlast padne.

Piše za Albanian post novinar Mero Baze

Izvor: Albanian post/Kosovoonline