Srbija sigurna kuća

Ratni zločinac Cvjetan koji je ubijao djecu na Kosovu, pucajući im u glave, pušten je iz srbijanskog zatvora, zbog ‘dobrog vladanja’ i onda je bio VIP gost u srebreničkoj opštini u kojoj su njegove jedinice počinile genocid, pa je nakon toga živio kao milioner po evropskim prijestonicama, e da bi tek ovih dana bio uhapšen zbog dilanja droge djeci u Grčkoj.

Sredinom ovog mjeseca u Atini je uhapšen Saša Cvjetan zbog šverca droge iz Španije u Grčku. Inače, za one koji ne znaju; Cvjetan je bivši pripadnik paravojne jedinice “Škorpioni”.

No, prije ratnih zločina, osvrnimo se na život slobodnog čovjeka Cvjetana, koji je sasvim opušteno i u skladu sa zakonom Srbije hodao evropskim metropolama i sijao strah i trepet. Zapravo, prije će biti da se vozio i to luksuznim automobilima marke Mercedes i BMW, kako navodi atinska policija. Sa svojim jatacima je odsjedao u najboljim hotelima, izlazio u najskuplje restorane, shvatili ste, živo je život jednog džet setera.

Policija je otkrila de je Cvjetan sa svojom bandom vrbovao školske nastavnike u preprodaji narkotika. Prilikom policijske akcije u Grčkoj, zaplijenjeni su kokain, marihuana, vagice za precizno mjerenje, oružje, eksploziv, materijal za pravljenje eksploziva i sav ostali pribor i alat koji je potreban jednoj kriminalnoj grupi. Kako se vidi, Cvjetanu je ljubav prema oružju i eksplozivu ostala iz ratnih dana, još iz BiH i sa Kosova.

Grčki mediji su za Cvjetana govorili da je “zvijer od dva metra“.

E sad pravo je pitanje, otkud ratni zločinac Saša Cvjetan u Grčkoj, na mondenskim, filmskim lokacijama? Kako se desilo da je zvijer koja je odgovorna za mnoge smrti (o tome dockan) živjela život jednog bonvivana i plejboja, okružena bogatstvom i moći, dok kosti mnogih koje je Cvjetan sa “Škorpionima“ odveo u smrt, nikad nisu pronađene?

Najjednostavniji i najtačniji odgovor je da iz svega stoji država Srbija i da je Srbija na ovaj ili onaj način odgovorna za Cvjetanove aktivnosti-i one ratne i one poslijeratne. I čini se, da je, ako pitate državu Srbiju, sve po zakonu!

Čarobne riječi ‘dobro vladanje’

Hajmo od natrag:

Saša Cvjetan je 2005. godine osuđen na 20 godina zatvora u Srbiji zbog ratnih zločina, koje je počinio na Kosovu bez svake sumnje. U martu 2018. godine izašao na uslovnu slobodu nakon što je izdržao dvije trećine kazne. Pušten je “zbog dobrog vladanja“.  A računajte da je i prije 2005. bio slobodan čovjek.

Ako znate da je Saša Cvjetan između ostalog bio direktni učesnik ratnog zločina nad porodicom Bogujevci u Podujevu, kad je u martu 1999. ubijeno 14 žena i djece jasno vam je o kakvom se zločincu radi. Čini se da vlastima u Srbiji to ili nije bilo jasno ili ih je boljela briga za mrtvom djecom.

Saranda Bogujevci, jedna od rijetkih preživjelih, koja je kao dijete teško ranjena u ovom maskaru, napisala je na svom tviter nalogu:

“Ubijali su žene, djecu i starce. Od 21 člana moje porodice, preživjeli smo samo četiri bratića i ja.“

Inače, Saranda je danas potpredsjednica kosovskog Parlamenta i svojim životom, radom i djelima svjedoči o strašnoj sudbini svoje porodice, ali i ostalih kosovskih Albanaca, koje je Miloševićev režim sistematski zatirao. U ovom momentu jako je važno kazati da narečeni “Škorpioni“ nisu bili nikakva paravojna jedinca, nego regularna specijalna jedinica na platnom spisku Srbije. Dakle, državni radnici čije je aktivnosti odobravala i vodila država Srbija i to treba stalno ponavljati.

Da vam evociram pamćenje ili da vas podsjetim o kakvom masakru i zločinu se radi, a u kome je učestovao zločinac Saša Cvjetan, dovoljan je jedan pasaž:

Na djecu i žene je pucano, po izjavama svjedoka, iz pet, šest kalašnjikova nekoliko minuta. Na gomili leševa iz kojih se puši barut pomiješan sa mesom ljudskim izlazi dijete. Maleni dječak koji je nekim čudom preživio. Dijete obnevidjelo od straha, muke i zla plačno podiže ruke ne bi li ga ko spasio ovog pakla. Okrvavljeno, krvlju svoje braće, sestara i majke gleda oko sebe. A onda mu prilazi gore pomenuti „Škorpion“ Saša Cvjetan sa svojim kolegom. I…

"P1 je rekao ‘brate, ima preživelih’, i onda se iz gomile leševa promolilo dete. Pucao mu je u čelo, dabogda nikad ne izašao, nisam mu ništa rekao, baš ništa. Posle su te leševe iznosili u šatorskim krilima i odvozili ih vojnim vozilima”.

Eto, ovo je rekao Saša Cvjetan na suđenju za sebe i zaštićenog svjedoka P1. I nakon svega Saša Cvjetan je postao slobodan čovjek. Saša Cvjetan, koji je sijao smrt po onom djetetu, po djevojčici Sarandi, po 19 drugih na strijeljanju. Eto taj Saša je od 2018. slobodan čovjek, pred sudom te države Srbije!

Država Srbija je nekako ustanovila da je dobro vladanje presudno za ovog monstruma.

I naravno, Saša Cvjetan je bio pripadnik iste one jedinice, koja je u Bosni i Hercegovini pobila nevine ljude, među kojima i djecu. Svi se sjećamo onog jezivog snimka, kada “Škorpioni“ u julu 1995. hladnokrvno i monstruozno ubijaju zarobljene Srebreničane, među kojima su i maloljetnici. Tog 17. jula 1995. ubijeni su: Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (17), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Ali, sjetite se, čak ni ovo nije vrh ledenog brijega perverzije i bizarnosti, koje prate Sašu Cvjetana.

Kad monstrum postane VIP gost u Srebrenici
Naime, isti taj monstrum se kao slobodan čovjek, nakon svih počinjenih zlodjela, pojavio, pazite sad, u Srebrenici ove godine. Cvjetan je 11. marta 2022. godine u 11 sati i 9 minuta, preko Graničnog prelaza Bratunac ušao iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu prema podacima granične policije. Onda je u društvu načelnika Srebrenice Mladena Grujičića, koji je pozvao njemu bliske ljude, bio na svečanoj akademiji, pa se lijepo vratio nazad u Srbiju, koja je opet, po ko zna koji put, ostala sigurna kuća za ratne zločince.

Shvatate li vi tu perverznu monstruoznost!?

Ratni zločinac koji je ubijao djecu, pucajući im u glave, pušten je iz srbijanskog zatvora, zbog dobrog vladanja i onda je bio VIP gost u opštini u kojoj su njegove jedinice počinile genocid, pa je nakon toga živio kao slobodan milioner po evropskim prijestonicama, e da bi ovih dana bio uhapšen zbog dilanja droge djeci u Grčkoj. Ovo ne možete čak ni izmisliti!

Koliko je cvjetana na slobodi?

Ili kako onomad reče načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić:

“…Otkud ja znam koliko ima još takvih ljudi koji se sada šeću Srebrenicom, a koji imaju takvu istoriju. Pa dobro, mogu se raspitati kako je čovjek došao…“

I baš tako!

Zapitajmo se svi, kad neće Grujičić, koliko je još takvih djecoubica koje se slobodno i na visokoj nozi šeću Srebrenicom, Prijedorom, Kozarcem, Fočom, Višegradom ili po svjetskim metropolama, dok skrivene kosti dječje vape da nađu smiraj u porodičnim grobnicama?

A odgovorni, a sudski sistem republike Srbije? Šta je sa državom koja je sigurna kuća za ratne zločince? Ništa. Nikom ništa! Ujeo vuk magare, a Cvjetan i cvjetani na slobodi.

Za kraj treba citirati Sarandu Bogujevci, koja kaže:

“Ubici djece dopušteno je da luta ulicama Europe. Radićemo sa međunarodnim institucijama da Cvjetan bude zauvijek zatvoren.“

Na koncu, mogu dodati samo jedno-Sa kim god budete sarađivali, ne izručujte ga Srbiji, jer će on tamo (p)ostati slobodan i uvažen građanin, pa će nakon toga u nove pohode. Do sad je bilo tako! Uvijek.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.