Lični stav

Bivši lideri Kosova saglasili su se da građani Kosova treba da se odreknu simbola u odnosu na Srbiju. Na prijelazima sa Srbijom građani Kosova ne usuđuju se da pokažu pasoše.

Kosovski dokumenti služe srpskim vlastima samo kao dokaz da građanima Kosova daju dokument sa kojim mogu da ostanu ili prođu kroz Srbiju.

Kosovski vozači su donedavno morali da skidaju tablice pred graničnom policijom Srbije.

Kada je postignut štetni sporazum, Srbija je otišla zadovoljna, dok se međunarodna zajednica nije bunila. A zašto protestovati? Kada Kosovo ne štiti svoje interese, zašto da ih štiti neko drugi.

Sada kada se Kosovo ponaša po principu "kako ti meni, ja ću tebi“, Srbija prijeti ratom, podstiče tenzije na sjeveru a srpski ultranacionalisti blokiraju puteve po primjeru Srba u Hrvatskoj u 1991. godini. Cijela srpska i ruska propagandna mašinerija je mobilisana, kao i lobisti.

Iz loših poslova treba izvući pouke.

Ali loši poslovi se ne mogu poništiti bez bliskog partnerstva sa zapadnim saveznicima.

Vlasti na Kosovu postupile su oprezno, prihvativši savjet američkog ambasadora da daju još jednu šansu za pronalaženje rješenja u narednih 30 dana. Sada je lopta u dvorištu Srbije.

Stav američkog ambasadora je ovakav: "Odluka o reciprocitetu za lične karte i registarske tablice je potpuno odgovarajuća i u skladu sa Briselskim sporazumom“.

Dalje: "SAD nisu bile zabrinute zbog ove odluke. Želim da budem jasan. Ne želimo da se ove odluke preispituju. Takođe želimo da budemo jasni da smo zabrinuti što neki pojedinci izražavaju svoje nezadovoljstvo barikadama i uskraćivanjem slobode kretanja. Ne podržavamo ove akcije. Način izražavanja nezadovoljstva je kroz dijalog".

Dakle, SAD podržavaju ovu odluku. Da ova odluka nije doneta, ne bi bilo podrške. Ovaj posao je tako jednostavan.

Ali ne bi trebalo biti previše iluzija. U posljednjih 10 godina, kroz lažni pregovarački proces, apetiti Srbije su porasli.

A od dosadašnjih ustupaka, Kosovo će prije ili kasnije platiti cijenu. Što su političke snage jedinstvenije, veća je vjerovatnoća da će cijena biti takva da Kosovo ne učini nefunkcionalnom državom, kao što Srbija namjerava.

Piše: Enver Robeli, publicista i novinar

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore