Iz mog ugla

Možda su novinari koji obožavaju Albina Kurtija zaboravili ono o čemu su pisali prije dvije godine kada je prvi put osvojio 25 odsto glasova na Kosovu i ponašali se kao da je dobio 99 odsto glasova.

U svim njihovim hvalospjevima Albinu Kurtiju najviše se isticalo to što će biti promoter političkih promjena u Albaniji i koje će staviti ispred Edija Rame i vladajuće političke klase.

Ideja da sa Kosova dolazi novi žar za „spasavanje“ Albanaca bila je najvulgarnija, ali i prvi opasan presedan izvoza političkih sukoba sa Kosova u Albaniju.

Suprotno se nikada nije dogodilo. Najozbiljnija stvar koja se dogodila bio je pokušaj Salija Berishe 1996. da ukloni Rugovu, ali u neformalnom političkom društvu, koje nije imalo stvarne mehanizme konkurencije.

Zvanična Tirana je intervenciju Albina Kurtija mirno primila i ignorisala.

Edi Rama je to čak pretvorio u humor. U svakom drugom slučaju to bi se moglo shvatiti ozbiljno i efekti bi mogli biti ozbiljniji nego što su bili do sada.

Licemjerje ove rečenice postaje ozbiljnije kada to pozdrave isti novinari koji su poludjeli kada je Albin Kurti pokrenuo političku ofanzivu protiv albanske vlade, rekavši da Edi Rama mora pasti na koljena pred Albina Kurtija.

To su takođe napisali kada je Albin Kurti pokušavao da postane moralni vođa amoralne opozicije u Albaniji, kada je vitez "antikorupcije" u Prištini svog idola u Tirani Salija Berishu i Ilira Metu obilježio kao međunarodnog lopova Albanca, kada je bio patriota velikog albanskog naroda, u Tirani je postajao idol snabdjevač srpske vojske naftom.

Mir sa kojim je izbjegao političku agresiju sa Kosova Edi Rama je kao patriota, zaslužio da mu se podigne spomenik, iako ga to užasava, jer je izbjegao banalnog čovjeka, u tvrdoglavom delirijumu, koji nije mogao da se suoči sa kosovskim problemima i nastojao da stvara probleme u svim zemljama u kojima žive Albanci.

Stotine hiljada kosovskih Albanaca državljani su Albanije sa biračkim pravom i svim drugim pravima, ali nikada nisu iskoristili tu privilegiju koju im je Albanija dala da budu politički agresor protiv nje.

Prvi državljanin Albanije koji je koristio pasoš albanske države za rat protiv albanske države je Albin Kurti.

Nađite mi primjer na svijetu kada premijer druge države ode da glasa u glavni grad matične zemlje, protiv svoje vlade.

Piše: Albanski novinar Mero Baze
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online