Indeks bijede

Prema listi najbjednijih zemalja svijeta koju je objavio Institut Cato, Srbija je na osmom mestu od ukupno 108 zemalja i "najbolje" se kotira u regionu.

Kada se saberu prve tri tačke i oduzme godišnji rast BDP-a - dobija se indeks bijede, na osnovu koga je sastavljena lista najmizernijih zemalja svijeta.

Prema takvoj računici Instituta "Cato" Venecuela je najbednija zemlja na svijetu, a slijede: Argentina, Sirija, Ukrajina, Iran, Brazil, Sao Tome i Principe i sa indeksom mizerije od 40,32, dolazi Srbija. Sa suprotne strane liste se nalaze Brunej, Švicarska, Kina, Tajvan i Japan.
 
Srbija se najgore kotira u okruženju.
 
Makedonija se nalazi na 12. mjestu. Bosna i Hercegovina zauzela je 21. mjesto na listi, Hrvatska 31. Albanija 41, a Slovenija 59. Crna Gora i Kosovo se ovdje ne pominju. Istina, na listi su se našle samo zemlje o kojima Svijetska banka ima validne podatke.
 
Kako izgleda život u najbjednijoj zemlji svijeta
 
U krizom pogođenoj Venecueli nestašice osnovnih namirnica stvorile su unosnu novu profesiju - čekanje u redu da bi se kupile stvari za druge ljude.
 
Ta južnoamerička država je u recesiji dijelom i zato što vlastima nedostaju devize pa je ograničen uvoz osnovnih namirnica. Zbog toga se stanovnici Venecuele bore sa nedostatkom skoro trećine najosnovnijih potrepština, uz inflaciju koja je narasla na 64 posto prošle godine.
 
Kompletan izvještaj Instituta Cato možete pogledati klikom OVDJE.