Pozitivan doprinos budžetskim institucijama

Rezultati opsježne studije Centra za evropska ekonomska istraživanja (ZEW) iz Mannheima su pokazali da Njemačka finansijski profitira od stranaca koji žive u toj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istraživanje je pokazalo da je 2012. godine svaki stranac koji je živio u Njemačkoj platio u prosjeku 3.300 eura više socijalnih davanja i poreza, nego što je dobio nazad.
Također, isto istraživanje navodi da je oko 6,6 miliona osoba bez njemačkog pasoša, koliko ih živi u toj zemlji, doprinijelo višku u fondovima za socijalna davanja u visini od 22 milijarde eura na godišnjoj osnovi.
U studiji se dodaje kako su slična istraživanja i analize provedene ranije jasno pokazala pozitivan doprinos stranaca budžetskim institucijama u Njemačkoj.
Navodi se da bi Njemačka mogla još više profitirati od prisustva stranaca ako bi se povećao obrazovni nivo migranata i kad bi migranti mlađi od 30 godina, koji već žive u toj zemlji, mogli da dostignu obrazovni nivo iste grupe Nijemaca. Smatra se da bi tada tokom svog života mogli platiti 118.400 eura više po osobi na račun poreza i doprinosa.
Inače, u Njemačkoj živi oko 82,4 miliona stanovnika. Nijemci čine najveći broj, odnosno oko 91 posto. Prema podacima za ovu godinu, broj stranaca u Njemačkoj porastao je na više od 7,6 miliona, a većina novopridošlih su Bugari, Rumuni i Poljaci.
Većinu stranih državljana čine izbjeglice, strani radnici i njihove porodice. Njemačka je glavna destinacija političkih i ekonomskih izbjeglica iz mnogih zemalja u razvoju.
S druge strane, Njemačka se nalazi među pet najvećih privreda svijeta i jedna je od najrazvijenijih zemalja Evrope i svijeta.
U poređenju sa drugim zemljama svijeta, životni standard u Njemačkoj je na visokom nivou. Prosječni bruto prihodi radnika kreću se oko 2.500 eura, a službenika oko 3.400 eura.
Njemačka je među prvim zemljama u svijetu po obrazovanju, tehnološkom razvoju i privrednoj proizvodnji. Od kraja Drugog svjetskog rata, broj mladih koji upisuju fakultete porastao je više od tri puta, a zanatske i tehničke škole u Njemačkoj spadaju u sam svjetski vrh.
Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj je na vrlo niskom nivou, a prema posljednjim podacima u novembru je iznosila 6,6 posto.