Jači trgovinski partneri

Srbija ima jako važne trgovinske sporazume sa EU i bivšim republikama SSSR, ali su joj Kosovo i Albanija jači trgovinski partneri nego sve ostale države bivšeg SSSR.

Predsjednik Privredne komore Kosova Safet Grxhaliu je konstatovao da postoji velika razlika između službenih i neslužbenih podataka i precizirao da je prošle godine u Srbiji prodata roba sa Kosova u vrednosti 28 miliona eura.
S druge strane, naglasio je Grxhaliu, "legalni uvoz" iz Srbije na Kosovo bio je vredan 310 miliona eura, s tim što ove godine postoji trend njegovog daljeg rasta.
Prema nekim mojim računicama, imajući u vidu obim neformalne i kriminalne ekonomije, rekao je Grxhaliju, na ovom prostoru je prošle godine bila prisutna srpska roba vrijedna više od 510 miliona eura.
Najnoviji podaci pokazuju da je izvoz iz Srbije u Albaniju vrijedan oko 148 miliona eura, dodao je Grxhaliju, napominjući da u tom kontekstu veliku ulogu ima pristup vlade u Beogradu "da se orijentiše što više prema balkanskim državama".
Ponekad izgleda da se na Balkanu o čisto ekonomskim problemima ne može pričati, a da ne dobiju političku konotaciju. Ali, trgovina je kao voda, jer sama pronalazi svoj put, dok je potrošač taj koji će odlučiti šta će kupiti, odnosno iskoristiti, objasnio je Grxhaliu.
On smatra da je neophodno "početi promovisati region i eliminisati sve barijere između nas, jer se samo tako može ostvariti dobrobit za narod, poboljšati imidž Balkana i promovisati mogućnosti za investicije na ovom prostoru".
Nije dobro da budemo orijentisani samo na to kako ćemo jedan drugom prodati robu, ocjenio je Grxhaliju, već i kako naći mogućnosti za više oblike privredne saradnje, da bi zajedno bili prisutni na trećim, četvrtim i petim tržištima.
Zahvaljujući međunarodnim trgovinskim sporazumima, Srbija ima potencijal da bude od velike pomoći proizvođačima sa Kosova, istakao je Grxhaliju i zaključio da je potrebno da ojačamo dijalog i partnerstvo.