Zbog nepovoljnog poslovnog ambijenta

Predsjednik Alijanse za biznis Kosova Agim Shahini izjavio je da je ekonomsko stanje na Kosovu alarmantno, jer je u ovoj godini ugašeno 3.500 firmi.

"Podaci kojima raspolažemo pokazuju da je više od 3.500 firmi ugašeno ili su u posljednjoj fazi gašenja zbog gubljenja tržišta, gubljenja konkurentske snage i nepovoljnog poslovnog ambijenta", kazao je Shahini.

Uslijed zatvaranja ovih preduzeća, Priština se suočava sa rastom stope nezaposlenosti.

Ekonomski analitičar Lekë Musa kaže da nepovoljna ekonomska politika na Kosovu onemogućava privrednicima da razvijaju svoju djelatnost.

Prema njegovim riječima, ova godina je bila loša za privrednike u privatnom sektoru "a problema je bilo i sa privlačenjem stranih investitora, kako zbog političke situacije, tako i zbog opšteg privrednog ambijenta koji nije atraktivan za investicije".
 
"U slučaju da jedna zemlja ne pruža povoljan poslovni ambijent, naravno da će investitor zatvoriti svoj biznis ili će preseliti posao na neku drugu destinaciju, jer je njegov glavni cilj da stvara profit", rekao je on.

Nedavno je predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërgjaliu rekao da je stopa nezaposlenosti na Kosovu dostigla nivo od 45 odsto radno sposobnog stanovništva.