Oko jednog eura za kilogram

Jeftiniji limun je uvozni i potiče iz Turske, a na deklaraciji tog limuna piše: Ne koristiti koru! Limun je tretiran imazalil. Imazalil je fungicid, koji prodire kroz cio plod, a ne samo kroz koru. Kancerogen je, toksičan i iritira kožu i izaziva suzenje očiju

Limunu, jednoj od najrasprostranjenijih citrusnih voćki, cijena je pala za čak 40 posto u odnosu na septembar, ali znate li zašto je to tako?

Akcione cijene limuna početkom oktobra u nekim supermarketima bile su ispod jednog i po eura po kilogramu iako je do nedavno cena bila oko tri eura dinara za kilogram.

Jeftiniji limun je uvozni i potiče iz Turske, a na deklaraciji tog limuna piše: "Ne koristiti koru! Limun je tretiran imazalil ".

Upozorenje je napisano veoma malim, jedva čitljiva slovima, koje vjerovatno vrlo mali broj kupaca može videti sve i da insistiraju na tome.

Imazalil je fungicid, koji prodire kroz cio plod, a ne samo kroz koru. Toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a djeluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen.
Kod odojčadi i male djece, imazalil izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu. Kod odraslih djeluje i na reproduktivne organe.

Prosječno utvrđena količina je 5,2 mg / kg, pa je dovoljna jedan veći limun za prekoračenje dozvoljenog dnevnog limita. Upozorite prijatelje, ovo je vrlo važan podatak!