Za osam mjeseci 15 osoba izgubilo život

Kao rezultat nesigurnosti na radu na Kosovu, u periodu od januara do avgusta ove godine, 15 osoba je izgubilo život, 13 sa Kosova i dva stranca. Iako postoji Zakon o zaštiti na radu, sindikalci su nezadovoljni stopom njegove primjene u praksi. Ova zabrinutost je predstavljena na okruglom stolu na Međunarodni dan nesigurnosti na poslu.

Zapošljavanje na Kosovu je i dalje nesigurno u mnogim sektorima, iako postoji Zakon o zaštiti na radu koji propisuje prava i obaveze radnika i poslodavaca. Predsjednik Sindikata energetike, Izet Mustafa, izjavio je da se ovaj zakon ne provodi u praksi, a kao rezultat toga mnogi radnici i dalje gube svoje živote.

Profesor Izet Shehu je rekao da se razvija globalna kampanja da se zaustavi nesiguran rad i provođenje potrebnih mjera zaštite. Prema njegovom riječima na radnom mjestu ima mnogo rizika, tako da sindikati moraju biti aktivniji.

Glavni inpektor za rad, Brahim Ibrahimi, priznaje da se situacija u pogledu sigurnosti na radu postepeno poboljšava ali još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou. On ističe da su samo tokom ove godine imali više od 5 hiljada inspekcija, posebno kada se radi o sigurnosti na radu.

Radnici širom svijeta obilježavaju 7. oktobar kao simboličan dan u borbi za sigurnost na radnom mjestu. Prema podacima Međunarodne organizacije rada svake godine na radnim mjestima umire oko 2 miliona i 340 hiljada ljudi, dok u EU oko 5.500 osoba.