Zbog kredita MMF-a

Bruto vanjski dug Kosova je porastao za 9 posto u prvom šestomjesečju ove godine u odnosu na isti period prošle godine, prenosi list "Tribuna".

"Bruto vanjski dug Kosova, koji uključuje privatni i javni dug, na kraja juna 2013. godine iznosio je 1,5 milijardi eura, za 9 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Javni dug ima mali udio u sveukupnom vanjskom bruto dugu (394.8 miliona eura ili 26 posto bruto vanjskog duga).

Veliki dio javnog duga sastoji se od državnog vanjskog duga koji je na kraju juna 2013. godine iznosio 331.1 miliona eura. Povećanje državnog duga se uglavnom pripisuje kreditu od strane Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u okviru Stand-by programa kojeg Kosovo ima sa MMF-om", kaže se u izvještaju Centralne banke Kosova oko statistike vanjskog sektora. Dug privatnog sektora, koji je na kraju juna 2013. godine zabilježio iznos od 1.1 milijardi eura, predstavlja 74 posto od bruto vanjskog duga Kosova.

"Veliki dio privatnog duga je u obliku kredita između kompanija koje su u odnosu na strane direktne investicije (612.4 miliona eura) uzetih od kredita poslovnih banaka (183 miliona eura). Ostali sektori ekonomije (nebankarske finansijske institucije, nefinansijske korporacije, domaćinstava i nevladine organizacije), na kraju prvog kvartala 2013. godine bruto dug je iznosio 324.1 miliona eura. U ovoj kategorije dominiraju komercijalni krediti kosovskim kompanijama koje se bave uvozom robe", stoji u izvještaju Centralne banke Kosova.