Taksa pada na grbaču građana

Vlada Kosova je uvela novu graničnu taksu uvoznicima robe kamionima iz Makedonije, Srbije, Crne Gore od 100 eura za svaki ulazak na Kosovu.

Zbog visine takse, prema izvorima lista "Zëri" neki prevoznici robe su u četvrtak svoje kamione parkirali na ulazu u različitim graničnim prelazima odbijajući da plate takse.

Dužnosnici Ministarstva infrastrukture su potvrdili za list "Zëri" da je ova taksa rezultat reciprociteta sa ovim državama, sa kojima Kosovo nema sporazume, isključujući u ovom slučaju samo Albaniju.

Lah Nitaj, savjetnik Fehmi Mujote, ministra za infrastrukturu (MI), rekao je da do sada su kosovske kompanije prilikom prelaska preko Srbije na granici morale plaćati drumsku taksu od 100 eura. Međutim, prema njegovim riječima, kamioni iz Srbije i gore navedenih zemalja nikada nisu ni cent plaćale prilikom ulaska na Kosovo.

"Ovo je recipročna mjera kako bi zaštitili kompanije sa Kosova koje izvoze robu. Ova taksa će se primjenjivati i za ostale zemlje regiona, sa izuzetkom Albanije, jer ona nikada nije primijenjivala bilo koju naknadu za kamione sa Kosova koji  bi ulazili na teritoriju Albanije", rekao je on.

Ali, s druge strane, taksa koja je nametnuta od strane Ministarstva infrastrukture procjenjuje se da će u velikoj mjeri naškoditi potrošačima na Kosovu, s obzirom da njenom primjenom komapanije koje uvoze robu izvana upozoravaju na novi val poskupljenja prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, jer većinu uvoza Kosovo ostvaruje upravo iz Makedonije i Srbije.

Ramiz Kelmendi, vlasnik kompanije "Elkos", kaže za list "Zëri" da sa političkog aspekta taksa može imati pozitivan uticaj, ali prema njegovim riječima, sama taksa pada na grbaču građana Kosova, jer većina robe koju Kosovo uvozi dolazi preko izvoznih kompanija iz Srbije i Makedonije.

"Ja lično nisam protiv takse, ali kažem javnosti da to ne plaćaju jedna, dvije ili tri kompanije, nju plaćaju sami građani Kosova. Sama primjena graničnog osiguranja za vozila sa registracijskim tablicama Srbije i primjena ove takse od 100 eura za kamione najmanje će život građana Kosova koštati još 15 miliona eura", rekao je Kelmendi.

S druge strane, predstavnici domaćih nevladinih organizacija kažu da putem granične takse Vlada pokušava prikupiti sigurna sredstva od granice, jer, prema njima, Vlada ima problema sa naplatom domaćih poreza.

Selatin Kaçaniku iz Udruženja za zaštitu potrošača rekao da je Vlada ovu taksu uvela bez konsultacije sa potrošačima.

On kaže da njenom primjenom na Kosovu će doći do novog talasa povećanje cijena koji će najviše pogoditi najsiromašnije i srednje slojeve društva.

"Vlada bi trebala štititi interese potrošača, a ne da im naudi. Kada se takve odluke donose Vlada trebna dobiti preporuke od kupaca, ali u ovom slučaju kao i u drugim slučajevima Vlada Kosova nikada nije takvo što uradila. Donesene su odluke koje idu na štetu potrošača", rekao je on.

Huruglica: Taksa je radi zaštite izvoznika

Direktor Carine Kosova, Naim Huruglica je rekao za "Zëri" da takse nametnute od strane Vlade su u interesu države Kosova.

Prema njegovim riječima, ova mjera je recipročna i direktna odbrana za kosovske izvozne kompanije.

"Do sada su kosovske kompanije plaćale ovu naknadu ako su pokušali da izvoze u Srbiju i Makedoniju, a ubuduće će i oni trebati plaćati porez ako žele izvoziti svoje proizvode u našoj zemlji", rekao je on.

Uvoz iz regiona

Makedonija 370 miliona eura
Srbija 280 miliona eura
Bosna i Hercegovina 80 miliona eura
Bugarska 52 miliona eura
Crna Gora 13 miliona eura