Visok nivo

Premijer Albin Kurti ocjenio je danas, na Kosovsko-hrvatskom privrednom forumu u Prištini, da je bilateralni odnos Prištine i Zagreba dostigao visok nivo i da je vrijeme da se dodatno ojačaju ekonomske veze, te istakao da je izvoz u Hrvatsku utrostručen, dok se uvoz u Hrvatsku udvostručen.

Kurti je rekao da osim osim geografske povezanosti postoji i politička i istorijska povezanost Kosova i Hrvatske, prenosi Ekonomija onlajn.

"Mi smo dvije zemlje blisko povezane jedna sa drugom politički, istorijski i geografski. Došlo je vrijeme da ojačamo i naše veze u ekonomiji, nakon pregleda naših trgovinskih odnosa, uvjeren sam da smo na dobrom putu da to učinimo i iskoristimo ovu priliku da imamo izvanredne odnose ove, 2023. godine“, dodao je Kurti.

On je na Kosovsko-hrvatskom ekonomskom forumu rekao da je izvoz sa Hrvatskom utrostručen, a uvoz udvostručen.

"Naš izvoz u Hrvatsku je utrostručen, dok se uvoz iz Hrvatske udvostručio. Trenutno na Kosovu posluje više od 160 hrvatskih kompanija sa oko 650 radnika. Siguran sam da će se ove brojke u budućnosti samo povećavati", istakao je premijer.

Kurti se osvrnuo i na rezultate i planove Kosova i Hrvatske u domenu saobraćaja i infrastrukture.

"Zadovoljstvo mi je što su pokrenuti direktni letovi iz Zagreba za Prištinu, kao i proširene transportne infrastrukture gdje će novi projekti dolaziti sa autoputevima i željeznicom u svim pravcima zemlje i regiona. Takođe planiramo više od 80 javnih ekoloških i infrastrukturnih projekata vrednih više od 3 milijarde eura", naveo je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online