Savjet bezbjednosti UN održao je u New Yorku sinoć sednicu na kojoj je razmotrio novi izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-Moona o misiji UN na Kosovu.

Učesnici debate su pozdravili rekonfiguraciju misije UNMIK-a i pozvali Beograd i Prištinu da unaprede komunikaciju na dobrobit svih građana Kosova.

U izveštaju UN se sve zajednice na Kosovu pozivaju na međusobnu suradnju da bi se normalizovalo stanje, a posebno se apeluje na suradnju Beograda i Prištine.

U izveštaju za period 1. jun - 15. septembar koji je predstavio šef misije UNMIK-a Lamberto Zannier, navodi se da je bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova i dalje napeta i da može da destabilizuje i ostatak Kosova.

Naglašava se da Srbi sa sjevera Kosova odbijaju da učestvuju na lokalnim izborima zakazanim za 15. novembar što će, kako se navodi, "otežati Izbornoj komisiji organizovanje izbora u tim dijelovima".

Predstavljajući izveštaj Zannier je dodao da je broj povratnika manji od onog koji se očekuje i podvukao da "povratak ljudi ne treba da bude stvar politike", a govoreći o nestalima naveo da je sudbina 1.885 nestalih i dalje nepoznata.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić je govoreći potom, pozvao sve članice UN da dozvole Međunarodnom sudu pravde (MSP) da neometano razmatra slučaj proglašenja nezavisnosti Kosova i da u toj "presudnoj fazi" radi bez dodatnih pritisaka jer će odluka suda "imati dalekosežne posledice za međunarodni pravni poredak".

Jeremić je ukazao da je potrebno statusno neutralno prisustvo Kfora da bi se zaštitile enklave kosovskih Srba, dok je stanje zaštite srpske baštine ocjenio kao "i dalje zabrinjavajuće".

Hyseni optužuje Beograda da podriva integraciju Srba

Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hyseni je ocjenio u govoru na sjednici Savjeta bezbjednosti da je stanje na Kosovu stabilno i optužio Beograd da podriva napore Prištine za integraciju kosovskih Srba u kosovske institucije.

Hyseni je ocjenio da je stanje na sjeveru Kosova zabrinjavajuće, dok je ukupno stanje na Kosovu ocjenio kao stabilno.

Hyseni je rekao da institucije i Vlada Kosova ohrabruju kosovske Srbe da učestvuju na izborima 15. novembra, ali da Beograd vrši pritisak da ih bojkotuju.

Šef misije Rusije u UN Vitalij Čurkin je rekao da se ocjene ministra spoljnih poslova Kosova Hysenija o napretku veoma razlikuju od stanja na terenu.

Ruski zvaničnik je ocjenio kao neprihvatljive pozive prištinskih vlasti za smanjenje misije UN na Kosovu.

Ruski predstavnik je najavio da će njegova zemlja učestvovati u raspravi pred Međunarodnim sudom pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, a prisustvo zvaničnika Kosova na Generalnoj skupštini UN je ocjenio kao nelegalno.

Di Carlo: Kosovo postiglo veliki napredak

Ambasadorka SAD u UN Rozmari di Carlo je pozdravila ulogu UNMIK-a na Kosovu i podržala širenje misije Eulexa, ali je ocjenila da bi Kosovo na međunarodnoj sceni trebalo da djeluje samostalno.

Ambasadorka je ocjenila da je Kosovo napravilo ogroman napredak, podsetivši da su nezavisnost Kosova priznale 62 države i da je ono pristupilo MMF-u i Svjetskoj banci.

Di Carlo je najavila da će SAD podržati ulazak Kosova, Srbije i celog Zapadnog Balkana u EU i njihov dalji put ka euro-atlantskim integracijama.

Britanski predstavnik u Savjetu bezbednosti Philip Parhem je podsjetio da su 62 zemlje priznale nezavisnost Kosova i izjavio da očekuje da će se taj proces nastaviti.