Drugi dan posljednje runde dijaloga između Prištine i Beograda u Briselu završen je oko ponoći. Dijalog se nastavlja u petak ujutro, a zvaničnici Evropske unije su izrazili nadu da će dvije strane postići dogovor.

Najosetljivije pitanje u razgovorima ostaje fusnota koja se odnosi na regionalno predstavljanje Kosova.

Šef beogradskog tima Borislav Stefanović izjavio je da je dijaloga u četvrtak protekao u vrlo teškoj atmosferi. Stefanović je dodao da će se njegov tim "boriti do kraja" kako bi se rješilo pitanje regionalnog predstavljanja Kosova, bez obzira na, kako je rekao, rigidan stav prištinskog tima.

"Priština je nastupala sa negativnih, odbojnih pozicija, na momente potpuno iracionalnih. Mi pokušavamo na jedan konstruktivan i racionalan način, držeći se naravno rezolucije 1244 da dođemo do rješenja", rekao je Stefanović prenose beogradski mediji.

On je takođe dodao da je došlo do djelimičnog približavanja stavova u smislu utvrđivanja same fusnote, ali i da ona ostaje najveća tačka sporenja.

Edita Tahiri, šefica prištinske delegacije se nije obraćala novinarima.

Rezolucija 1244 SB UN, Deklaracija o nezavisnosti Kosova i odluka Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti, model je natpisa kojeg zvanična Priština podržava.

Osim regionalne saradnje Priština i Beograd treba da razgovaraju i o primjeni do sada postignutih sporazuma.

Diplomatska ofanziva

U međuvremenu, dok traje dijalog u Briselu, od kojeg zavisi status kandidata Srbije za članstvo u EU, evropska diplomatija je intenzivirana.

U Beograd je iznenada u četvrtak stigao njemački šef diplomatije Guido Westerwelle.

Nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem Westerwelle je izjavio da je u Beograd došao da oda priznanje Srbiji na onome što je postigla posljednjih mjeseci i da je ohrabri za "posljednje korake na putu" ka kandidaturi za članstvo u EU.

“Želim jasno i glasno da kažem da priznajemo i jasno vidimo koliko je Srbija napredovala i koliko se trudi da odluke koje su u decembru donijete sprovede i koliko ima poboljšanja na tom putu. Želim ovdje da naglasim da Njemačka jasno vidi evropsku pespektivu za Srbiju. Taj cilj je moguće ostvariti ako ostanemo fleksibilni, racionalni i angažovani“, rekao je Westerwelle.

Kao primjer napretka Srbije, Westerwelle je naveo dogovor o slobodi kretanja na Kosovu i dodao su i rješenja ostalih otvorenih pitanja veoma smo blizu. I Vuk Jeremić je rekao da je ispunjavanje decembarskih zaključaka na dohvat ruke, ali i ponovio da Beograd neće prihvatati nove uslove.

"Ne nalazimo se još u situaciji u kojoj možemo da tvrdimo kakva će biti odluka, ali treba u danima pred nama da održimo pozitivan momentum", rekao je Jeremić.

Radio Slobodna Evropa