Ko su Goranci? Njihova veza sa Srbijom preko Koordinacionog centra za Kosovo i kako im se žestoko suprotstavlja bošnjačka zajednica na Kosovu  na koje gleda kao na "Bošnjake pod srpskom kontrolom", sadržaj je jedne od depeša američke ambasade u Prištini koju je na svojim stranicam objavio Wikileaks.

Depešu prenosimo integralno uz prijevod na bosanski... 

KCK: Povećane aktivnosti

5. (C) Goranska zajednica je sama među nesrpskim manjinama na Kosovu i ima svoje predstavnike u Koordinacionom Centru za Kosovo (KCK). Lokalni KCK predstavnik Abdyl Alija je skratio visoki profil zadnjih sedmica, pomerajući operacije iz jednog internet kafea (koji je u njegovom vlasništvu) u iznajmljenu kuću u selu Vranište. Prilikom naše posjete kancelariji 11 januara, sreli smo se sa malom grupom lokalnih KCK radnika i naša diskusija otkrila goransku šaljivu dosetku o njihovim vezama sa Beogradom. KCK dužnosnici su bili sretni pokazati nam liste Goranaca koji dobijaju dečji  dodatak  od srpske vlade kako  bi detaljizirali svoju ulogu u olakšavanju zahtjeva za srpske penzije, pasoše i ostala dokumenta. Prikazom svojih aktivnosti kao neophodne usluge za svoju izolovanu zajednicu, KCK radnici su takođe pokazali skoro potpunu zavisnost od stane Beograda za opstanak a jedan od njih nam je rekao "svaki Goranac dobija penziju ili platu od Beograda. Svaki drugi  živi u inostranstvu."

6. (C) Alija je bio zakazao sastanak sa nama, kao i svaki drugi sastanak u skorije vrijeme mi smo izvodili sa KCK radnicima, on je bio "pozvan  u zadnji čas" na sastanak u Mitrovici. Dok je Alija uglavnom bio otvoren u razgovoru sa nama, mnogi umjereni izvještaji goranskih kontakata govore da je Alijino ponašanje postalo tvrdokornije kasnije. KCK simpatizeri su sedeli  isped ulaza GIG partije (Građanska Inicijativa Gore, jedina goranska partija koja je u saradnji sa PISG, koju sada predstavlja jedna zastupnica u kosovskoj Skupštini) sa sjedištem u Dragašu, zastrašuju posjetioce. Osim toga, Alija sprovodi kampanju uoči  kosovskih izbora  17.  Novembra,  preteći  GIG članovima i ostalim Gorancima da će biti "posljedica" ako budu glasali. Dok GIG lider Murselj Halili izjavio je da je dobio uvjeravanja od zvaničnika iz Beograda da neće biti odmazde  protiv onih koji će glasati, on nam je rekao da je zabrinut što Alija i KCK mogu napraviti liste onih koji se usude da to urade. On je takođe potvrdio izvještaj  o kome smo čuli  drugdje da tvrdolinijaško vođstvo Srba sa sjevera povećava uticaj preko KCK operacija. Halili nam je objasnio da je prije imenovanja Alije postavljen  mnogo umereniji kandidat Beograda za lokalni KCK položaj, ali da je Alija odlučio da sebe predloži. Halili je tvrdio da, kao i mnogi drugi KCK koordinatori širom Kosova, Alija je duboko korumpiran.

Eksplozija u banci

7. (C) Još jedan nedavni događaj je povećao opštu nesigurnost u goranskoj zajednici eksplozija u uredima Komercijalne Banke u Dragašu. Komercijalna Banka je jedina institucija u vlasništvu srpskih vlasti kojoj je dozvoljeno od strane UNMIK-a da funkcioniše unutar Kosova, služi kao glavni kanal za penzije od strane srpske vlade, subvencije i finansijske transfere za Gorance i KCK. I Alija i Halili su nam rekli da je eksplozija direktno usmjerena na Gorance od strane aktera nezadovoljnih vezama zajednice sa Beogradom. Međutim, niže rangirani KCK radnici iz kancelarije u Vranište su nam rekli da organizovani kriminal stoji iza ove eksplozije.

(Napomena: ta ista filijala banke u Dragašu je takođe napadnuta u februaru 2006.  Mi smo čuli 30. januara od COMKFOR POLAD Romauld Pichard da je njegov izvor rekao da je pravi cilj ekspozije nije banka, već kancelarija pored nje, koju je KCK planirao da pretvori u novu  kancelariju  "Ministarstva za Kosovo". Ramuald tvrdi da su počinitelji možda pokušali da pošalju signal KCK-u, iako je Ministarstvo za Kosovo otvorilo kancelariju u Mitrovici 1. Decembra, da takva kancelarija nije dobrodošla u Dragašu. Kraj napomene).

Umjereni glas - ali nije u većini

8. (C) Sa svoje strane, Halili dugogodišnji kontakt USOP-a  (Američke kancelarije u Prištini), rekao nam je da je njegova stranka GIG zainteresovana za učešće u kosovskim institucijama i tvrdi da prihvatanje stranke od strane Prištine i Beograda stvara najboljeg predstavnika goranske zajednice. (Komentar: Dok je sigurno da je kosovska vlada zainteresovana za podršku umjerenom Haliliju, veoma je neizvjesno da on ima podršku od strane Beograda. U novom sazivu Skupštine Kosova, Halili se spojio sa umjerenom strankom Kosovskih Srba, Srpskom Liberalnom Strankom (SLS), koja je član vladajuće koalicije, prvi put se GIG pridružio lokalnoj srpskoj političkoj grupaciji. Međutim, dok Halili namjerava da potraži načine da Goranci imaju koristi od učešća u vladi, on priznaje da Alija i KCK imaju mnogo više da ponude Gorancima nego što može PISG (Privremene kosovske institucije)  u smislu finansijskog poticaja.
Komentar

9. (C) Kao što je uvjek bio slučaj, Goranci nastavljaju da se oslanjaju na snažnije pokrovitelje za podršku. Sadašnje ponavljanje ovog odnosa, međutim, stavlja ih opasnu daljnu izolaciju i konflikt sa susjednim Albancima i Bošnjacima, koji stalno izražavaju nezadovoljstvo zbog  goranskih veza sa Beogradom. Tradicionalno, napeti odnosi između Goranaca i PISG, kao i sa bošnjačkom zajednicom, ostavili su vladu sa nekoliko vidljivih opcija u pokušajima njihove integracije u kosovske institucije.  Sa druge strane, povećani pritisak od strane KCK da održe liniju Beograda je u skladu sa pritiskom koji smo viđali  direktno protiv Srba svuda na Kosovu. Kako se krećemo ka nezavisnosti, gotovo  je sigurno  da će se ovaj pritisak povećati i da će umjereni goranski lideri kao Halili biti pritisnuti. Odredbe decentralizacije Ahtisarijevog plana su po mjeri  Goranaca: oni mogu održavati sve transparentne veze sa Beogradom-- uključujući i obrazovanje -- i povećane uloge u lokalnoj upravi. Bilo da biraju ili da im bude dozvoljeno od strane Beograda da predvode ovaj pravac, ipak, ostaje da se vidi.
KAIDANOW

Originalni tekst na engleskom jeziku možete vidjeti na adresi: http://wikileaks.ch/cable/2008/01/08PRISTINA51.html