Najmlađeg sina Osame bina Ladena, Hamzu, za kojeg se pretpostavlja da bi mogao postati budući vođa Al-Qaide, američki SEAL-ovci nisu ubili već im je uspio pobjeći.

Pakistanske vlasti potvrdile su informaciju kako se 19-godišnjem Hamzi kojeg neki mediji nazivaju "princem terora" ne može ući u trag od 1. maja, prenose u srijedu agencije.

Američke vlasti su prvo objavile kako je u napadu ubijen Osamin sin Hamza, a poslije su utvrdili kako je riječ o starijem sinu Khalidu. Hamzina majka je Saudijka Khairiah Sabar koja je također bila s njima u skloništu u Abbottabadu.

Vlastima je rekla kako sina nije vidjela od napada. Iako je mlad, Hamza ima podeblji dosje i sumnja se da je bio umiješan u atentat na pakistansku premijerku Benazir Bhutto.

Dok se za jednim sinom traga, najstariji Osamin potomak od njih 20, 30-godišnji Omar, oglasio se saopćenjem na stranicama džihada u kojem optužuje SAD da su išli s namjerom ubistva njegovog oca, a ne hapšenjem. Po njemu, pokop Osame u more ponizilo je cijelu porodicu.

Naglasio je kako neće odustati već će saznati pravu sudbinu oca koji je "jednostavno nestao".

Također je u odvojenoj izjavi za američki The New York Times, zajedno s ostalom zakonitom djecom Osame bin Ladena, istaknuo kako oni, zbog nedostatka dokaza tipa fotografije ili mrtvo tijelo, sumnjaju u smrt oca.

"Kao što je predsjednik Obama osudio našeg oca, tako i mi sad osuđujemo predsjednika SAD-a jer je naručio pogubljenje nenaoružanih muškaraca i žena", istakli su.