Predstavio Izvještaj

Generalni sekretar UN Antonio Guterres objavio je Izvještaj o situaciji na Kosovu u kom se navodi da je glavni prioritet Savjeta bezjbednosti održavanje stabilnosti na Kosovu i deeskalacija tenzija na sjeveru.

Guterres je nagovestio da bi format sjednice SB UN o Kosovu u oktobru, kada Savjetom predsjedava Brazil, mogao da bude promenjen, odnosno da sjednica bude zatvorena za javnost, pogotovo nakon tenzija koje su obilježile sjednicu održanu 27. aprila.

Kako se navodi, promjena formata bi omogućila "iskreniju diskusiju o izazovima implementacije sporazuma iz februara".

Pored toga, navodi se da su članovi Savjeta bezbjednosti jedinstveni u podršci dijalogu kojim posreduje Evropska unija, ali da postoje duboke podijele između pet stalnih članica - onih koje priznaju Kosovo (SAD, Velika Britanija i Francuska) i podržavaju njegovu vladu i onih koje ne priznaju nezavisnost Kosova (Rusija i Kina) i snažno podržavaju poziciju Srbije.

Među ostalim članicama koje će prisustvovati sjednici, sedam priznaje Kosovo (Albanija, Gabon, Gana, Japan, Malta, Švicarska i Ujedinjeni Arapski Emirati), a tri ne priznaju (Brazil, Ekvador i Mozambik).

Još jedno pitanje oko kog nisu saglasne stalne članice SB UN je pitanje izmjene UNMIK-ovog mandata, naveo je Guterres.

SAD su tražile okončanje mandata UNMIK-a i smanjenje učestalosti sjednica o situaciji na Kosovu, slično kao i Velika Britanija, dok se Rusija protivi toj ideji i zalaže se za otvorene i redovne sjednice SB UN.

U izvještaju su opisana dešavanja na Kosovu od februara ove godine kada su, kako se navodi, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti prihvatili prijedlog Evropske unije za normalizaciju odnosa, pa sve do septembra ove godine kada je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell zastoj u pregovorima pripisao Kurtijevom insistiranju da Srbija formalno prizna Kosovo, prije implementacije februarskog sporazuma.

Guterres ističe da će SB UN nastaviti da prati diplomatske napore za unapređenje dijaloga između Beograda i Prištine i sve napore ka postizanju konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma.