U interesnoj sferi Rusije

Bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da bi, ukoliko istraga koju sprovode Evropska unija i Zapad otkrije da Srbija stoji iza napada na Kosovo, to značilo da se Srbija odriče članstva u EU i ostaje u interesnoj sferi Rusije.

Tokom konferencije o budućnosti Zapadnog Balkana u Budvi u Crnoj Gori Pahor je izrazio duboko razočaranje mogućim učešćem zvanične politike Beograda u napadu na Banjsku u Zvečanu.

"Ne znamo tačno šta se dogodilo, moramo sačekati rezultate istrage. Ali, ukoliko se pokaže da iza svega stoji Srbija, to znači da je Beograd doneo odluku da napusti EU, ostajući pritom unutar interesne sfere Moskve. To bi bio tužan razvoj događaja i izuzetno bih bio razočaran ako bi se otkrilo da zvanična srpska politika stoji iza svega", izjavio je Pahor.

Bivši predsednik Pahor pozvao je na nastavak dijaloga između Kosova i Srbije.

"Verujem da će dijalog biti nastavljen, i dalje podržavam proširenje EU na ceo Zapadni Balkan", rekao je Pahor, podsećajući da se prošle godine posvetio pomoći Srbiji na putu ka EU, iako su neki to shvatali kao da ga smatraju srpskim 'advokatom'.