Vrijeme ističe

Američki State Department je u izjavi za Radio Slobodna Evropa izrazio razočaranje što u novoj rundi dijaloga Kosova i Srbije za normalizaciju odnosa nije postignut napredak.

"Očekujemo da obje zemlje ozbiljno shvate svoje obaveze prema Sporazumu o normalizaciji odnosa koji su postigle ranije ove godine. Vrijeme ističe. Želimo vidjeti napredak u pogledu postojećih i prethodnih obaveza preuzetih u dijalogu i Ohridskom sporazumu, uključujući osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta 14. septembra za RSE.

"Savjetovat ćemo se interno i s našim evropskim partnerima o sljedećim koracima", dodao je.

Prema njegovim riječima, "dijalog koji omogućuje EU jedini je put naprijed za Kosovo i Srbiju".

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se u četvrtak u Bruxellesu uz posredovanje šefa vanjske politike EU Josepa Borrella i izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

"Sastanak na kojem je na dnevnom redu bila provedba Temeljnog sporazuma za normalizaciju odnosa nije polučio nikakve rezultate", rekao je Borrell.

Prema njegovim riječima, Kurti je bio taj koji nije prihvatio prijedlog EU-a o istodobnoj provedbi obaveza koje proizlaze iz tog sporazuma, dok ga je Vučić prihvatio.

Borrell je rekao da je Kurti insistirao na formaliziranju, prije svega, de facto priznanja Kosova od strane Srbije, dok je Vučić tražio uspostavu Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Kurti "nije bio voljan krenuti naprijed s pokretanjem vjerodostojnog procesa uspostave Zajednice", rekao je Borrell.

Kurti i Vučić su se u odvojenim medijskim konferencijama međusobno optužili za izostanak rezultata sastanka.

Kurti je rekao da se "uvjetovanje Srbije" za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom "pretvorilo u poziciju emisara EU".

Prema Vučićevim riječima, Kurti je jednostavno "izbjegao formiranje Zajednice... to je suština svega".