SIGURNOSNI IZAZOVI

Dugotrajna kriza na relaciji Beograd - Priština, čak i sigurnosni incidenti te sukob Wagnera sa državnim vrhom Rusije podgrijali su priče o mogućem dolasku tih plaćenika u Srbiju zbog situacije na Kosovu.

Još početkom godine Politico je pisao o mogućem dolasku Wagnerovih vojnika u Srbiju, gdje ta grupa, koja je do nedavno aktivno ratovala za Rusiju u Ukrajini, ima svoj centar i gdje se bilježe dolasci njihovih predstavnika.

Podaci koje je objavio Politico rezultat su istrage američkih dužnosnika i obavještajaca koji su mjesecima prikupljali podatke o Wagnerovim operacijama izvan Rusije.

Motiv za ranije dolaske Wagnerovaca u Srbiju bili su zaustavljanje antiruskog utjecaja u Srbiji, a sada bi mogli biti i u ulozi sigurnosnog nadmudrivanja između Srbije i Kosova.

Također, aktivno se govori da bi osnivač i vođa te plaćeničke grupe sada mogao proširiti spisak država za regrutaciju vojnika u Wagner, nakon neuspjele pobune i neminovnog pada popularnosti u Rusiji.

Ukoliko bi Srbija primila Wagnerovce i počela u vojnom smislu koketirati s tom paravojnom formacijom u kontekstu Kosova, to bi neminovno moglo izazvati i regionalnu krizu.

Prema ranijim informacijama Politica Wagner je svoje ljudi u Srbiji pozicionirao još u decembru prošle godine, a zaoštravanje sigurnosne situacije na Kosovu se podudara sa dolaskom i pričom o novom dolasku Wagnerovaca u Srbiju.