Samo sa Borrellom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak, 22. juna da ide na sastanak u Brisel na koji ga je, zajedno sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, pozvao šef evropske diplomatije Josep Borrell.

U razgovoru za Radio-televiziju Srbije, Vučić je dodao da neće razgovarati sa Kurtijem, nego sa Borrellom.

Prema izvorima Radija Slobodna Evropa, nije sigurno da li će doći do direktnog sastanka između dvojice lidera ili će se oni samo odvojeno sastati sa šefom evropske diplomatije Borrellom.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Borrell je u četvrtak ujutro objavio da je pozvao čelnike Srbije i Kosova na hitne sastanke za pronalaženje izlaza iz aktuelne krize.

Kako je naveo u objavi na Twitteru, potrebni su hitna deeskalacija i novi izbori na severu Kosova, uz učešće pripadnika srpske zajednice.

Premijer Kosova Albin Kurti je potvrdio u srijedu uveče da će otputovati u četvrtak, 22. juna, u Brisel na sastanak koji je sazvao visoki predstavnik EU nakon povećanih tenzija na sjeveru Kosova.

Prethodno je portparol Evropske unije Peter Stano 21. juna rekao da očekuje da Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozitivno odgovore na poziv za sastanak.

Vučić je ranije rekao da tek treba da odluči da li će se "tehnički" pojaviti na sastanku, uz napomenu da neće razgovarati sa Kurtijem.

Na severu Kosova od kraja maja su podignute tenzije koje su u nekoliko navrata dovele do nasilja, gde se lokalno srpsko stanovništvo protivi dolasku albanskih gradonačelnika. Oni su bojkotovali aprilske lokalne izbore i sada ne prihvataju rezultate.

Policija Kosova je do sada uhapsila šest osoba sa severa zbog sumnje da su učestvovali u kriminalnim radnjama, dok je trojici određen jednomesečni pritvor.

Situacija je dodatno zategnuta zbog hapšenja kosovskih policajaca.

Međunarodna zajednica je pozvala na hitno smirivanje tenzija, odnosno Kosovo da raspiše nove izbore i povuče svoje policijske snage iz opštinskih zgrada a Srbiju da obezbedi učešće Srba na izborima.