Ozbiljna implementacija

Portparol Evropske unije Peter Stano izrazio je nadu da događaji na severu Kosova neće uticati na predstojeći susret glavnih pregovarača Prištine i Beograda koji je zakazan za utorak.

"Očekujemo da obe strane daju svoj doprinos, stvore i održe atmosferu normalizacije i pomirenja i brzog sprovođenja preuzetih obaveza, krajem februara u Briselu, a potom i u Ohridu. Same strane su se obavezale da će se uzdržati od bilo kakvih radnji koje bi imale suprotan efekat. To znači da bi to bilo protiv ove atmosfere, koja je neophodna za konstruktivni angažman i pomirenja", naveo je Stano.

Zato se nadamo, dodao je portparol EU, da ono čemu smo svedoci poslednjih dana, posebno na Kosovu i na severu, neće uticati, naravno, na sutrašnji [4. april] sastanak.

Policija Kosova je uhapsila u subotu pripadnika srpske zajednice u Severnoj Mitrovici zbog sumnje da je učestvovao i u paljenju automobila sa RKS tablicama u Zubinom Potoku.

Do paljenja automobila dolazi nakon što građani sa severa Kosova izvrše preregistraciju sa KM (Kosovska Mitrovica) na RKS tablice.

KM registarske oznake izdaju organi Srbije a Kosovo smatra nelegalnim, pa je prošle godine započet proces preregistracije u kosovskom sistemu.

Pitanje registarskih oznaka je ranije podizalo tenzije na terenu, podizane su barikade od strane lokalnog stanovništva na severu, dok su zaposleni u Policiji, pravosuđu i lokalnim samoupravama novembra prošle godine podneli ostavke.

Zbog paljenja ovih vozila je reagovala američka i nemačka ambasada.

Ove tenzije nastaju uoči novog susreta glavnih pregovarača Srbije i Kosova koji će u Briselu u utorak početi razgovor o primeni dogovora o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Biće ovo prvi njihov susret nakon što su Beograd i Priština postigle dogovor.

O ovom dogovoru su se 27. februara u Briselu usaglasili predsednik Srbije Aleksandra Vučić i premijer Kosova Albin Kurti.

Nekoliko nedelja kasnije, 18. marta u Ohridu, lideri Kosova i Srbije su se dogovorili i o aneksu koji se odnosi na primenu dogovora.

Peter Stano je naglasio da se očekuje od strana da ozbiljno rade na implementaciji dogovora.

"Nijedna kriza se neće rešiti samo pristankom na nešto. Reč je o implementaciji. I zato je Evropska unija jasna i nepokolebljiva u vršenju pritiska na obe strane da počnu sa ozbiljnom implementacijom", poručio je portparol EU.