Uhapšen u Maleziji

Pripadnik grupe informativnog piratstva Ardit Ferizi, koji je terorističkoj grupi Islamske države dao lične podatke za više od 1.300 osoba američke vlade i vojnih zvaničnika, nalazi se u zatvoru u Pensilvaniji i zbog lošeg zdravstvenog stanja traži oslobađanje, a po svemu sudeći biće deportovan na Kosovo, odakle je porijeklom, izveštava Periskopi.

Aleksandrijski Sud u Sjedinjenim Državama prošlog mjeseca presudio je u slučaju Ferizija, poznatog kao vođa grupe Internet hakera pod nazivom "Kosovska hakerska bezbjednost“.

Ferizi je uhapšen 15. oktobra u Kuala Lumpuru, prenosi AP, pozivajući se na šefa malezijske policije Halida Abu Bakara.

Porijeklom sa Kosova, Ferizi je prva osoba u SAD koja je osuđena zbog ove optužbe, hakovanje računara i terorizam. Trenutno se nalazi u saveznom zatvoru u Luisburgu u Pensilvaniji, a može biti pušten 2032. godine ukoliko se procijeni da je imao dobro vladanje, prenosi AP.

Kako prenosi Reporteri, Ferizi je zatražio od saveznog sudije u Aleksandriji da ga pusti iz zatvora. U rukom napisanom pismu iz zatvora, rekao je da su ga astma i gojaznost doveli u visok rizik za izloženost Covidu-19. Takođe je rekao da ga posebna ograničenja u zatvoru primoravaju da se prijavljuje osoblju svaka dva sata, povećavajući tako kontakt sa čuvarima i rizik od zaraze virusom.

Kako se navodi, tužioci su se usprotivili njegovom puštanju na slobodu, a okružni sudija Leon Brinkem odbio je Ferizijev zahtev tokom saslušanja u utorak, navodeći, između ostalih, zabrinutost da bi mogao nastaviti hakovanje ako bude pušten.

Ferizi je u Maleziju otišao u avgustu 2014. godine da bi studirao računarstvo i forenziku u privatnom institutu u glavnom gradu Kuala Lumpuru.