Više ljudi poginulo, stotine povrijeđeno

Pomoć su također ponudili i BiH, SAD, EU, Francuska, Turska, Italija i Grčka.

Zemlje regije ponudile su pomoć Albaniji nakon razornog zemljotresa u kojem je poginulo najmanje desetoro ljudi, a strahuje se da su brojni građani zatrpani u ruševinama zgrada, prenose albanski mediji.
Prema pisanju portala A2 News, specijalni timovi za hitne slučajeve iz Srbije i Crne Gore krenuli su prema Albaniji.
"Crnogorski premijer (Duško) Marković najavio je da specijalni tim ide prema Albaniji, a također drugi tim za podršku u vanrednim situacijama iz Srbije krenuo je prema našoj zemlji, kako mi je rekao predsjednik (Aleksandar) Vučić", rekao je albanski premijer Edi Rama, prenosi portal A2 News. 
Dodaje se da su pomoć ponudili i pripadnici kosovske vojske koji su na putu prema Albaniji. 
Prema pisanju albanskih medija, predsjednik Ilir Meta razgovarao je sa premijerom Kosova Ramushom Haradinajom i tražio od njega pomoć kako bi izvukli ljude iz srušenih zgrada. 

Italija i Grčka nude pomoć

Tanjug piše da je premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je serija zemljotresa koja je jutros pogodila tu zemlju motivirala lidere brojnih zemalja da ponude svoju pomoć građaima Albanije.
Među njima su, naveo je, italijanski i grčki premijeri. Također, kako prenose albanski mediji, Rama je rekao i da su pomoć ponudile SAD, EU, Francuska i Turska.
"Svi prijatelji Albanije brzo su reagovali. Premijeri Konte i Mitcotakis uputit će specijalne letjelice. Predsjednik Macron i predsjednik Erdogan izrazili su spremnost za svaku pomoć njihovih država. Ambasade EU i SAD-a su također najavile da su spremne da nam pomognu", rekao je Rama.
Saučešće žrtvama zemljotresa izrazio je i makedonski premijer Zoran Zaev, koji je, kako javlja Beta, albanskim institucijama ponudio su neophodnu pomoć. 
"Sa zabrinutošću pratimo vijesti o velikom zemljotresu u Albaniji, u Draču i u blizini Tirane. Jačina zemljotresa, koji smo osetili i mi, usmjerila je naše misli prema našim susjedima. Najiskrenije suosjećamo sa najbližima žrtava i nadamo se brzom oporavku od posljedica", napisao je premijer Sjeverne Makedinije na Facebooku.
Pomoć Albaniji ponudila je i Bosna i Hercegovina.

Dva zemljotresa

Ministarstvo sigurnosti BiH je putem Operativno-komunikacijskog centra 112 BiH stupilo u kontakt sa službom zaštite i spašavanja Albanije te je izražena spremnost BiH da pomogne spasiocima i narodu Albanije u potrazi za nastradalim osobama kao i u otklanjanju posljedica zemljotresa, prenijela je Anadolija.
Očekuje se informacija iz Albanije koja vrsta pomoći je u ovom trenutku najpotrebnija, a BiH je spremna da vrlo brzo pošalje spasilački tim s opremom za potragu i spašavanje osoba u ruševinama.
Najmanje deset osoba je poginulo u dva snažna zemljotresa koji su pogodili Albaniju, a 325 je povrijeđeno, objavili su albanski mediji.
Epicentar prvog zemljotresa od 6,4 stepeni, koji se desio u 3:54 sati, bio je između Drača i prijestolnice Tirane, na deset kilometara dubine, prenosi Hina.
Mediji su ranije javili da je Drač u 7:10 sati ponovo pogodio zemljotres, čija je jačina, prema preliminarnim podacima, iznosila 6,5 stepeni, ali je kasnije objavljeno da je zemljotres ipak bio slabiji, jačine 5,4 stepena, što je registrirao i Američki seizmološki zavod.