Odbrana i golman ih “zavili u crno”

Hrvatska nogometna reprezentacija u susretu 2. kola grupe E izgubila je u Budimpešti od Mađarske sa 1-2 (1-1).

Hrvatsku je u vodstvo doveo Ante Rebić (13), do poluvremena je poravnao Adam Szalai (34), da bi prvu pobjedu Mađarima u osmom međusobnom susretu osigurao Mate Patkai (76).

Hrvatska je aktivnije ušla u dvoboj no prvu prijetnju Mađarska je stvorila već 10. minuti kada je Lovrencsics opalio sa 20-ak metara iskosa s desne strane, ali je Kalinić odbio loptu u korner.

Do vodstva je Hrvatska stigla pomalo sretno u 13. minuti, Modrić je probio desnu stranu i poslao povratnu loptu koja je bila namijenjena za Perišića koji se već namjestio za udarac sa 10-ak metara, no tu je akciju "osujetio" Kramarić koji je pokušao pucati iz uklizavanja. Taj je udarac bio vrlo slab, ali je na putu prema golu lopta završila u nogama Rebića koji je mirno s pet metara zatresao mrežu.


 
Nakon postignutog pogotka Hrvatska je zastala i prepustila inicijativu Mađarskoj. Domaći 20-ak minuta nisu ozbiljnije zaprijetili, da bi u 34. minuti poravnali. Kapitan Dzsudzsak izbacio je Szalaija na desnom krilu, ovaj je uspio pobjeći Vidi, a zatim snažnim udarcem s pet metara, iako jako iskosa, "probiti" Kalinića.

Drugo poluvrijeme započelo je inicijativom Hrvatske, ali bez konkretnih prilika. Mađarska je preokrenula rezultat u 76. minuti. Dzsudzsak je izveo korner nakon kojega je lopta stigla na drugu stativu gdje su u duelu bili Leovac i Patkai koji se bolje snašai i zatresao mrežu nemoćnog Kalinića.

U samoj završnici susreta Hrvatska je napadala, no Mađarska je znalački branila minimalnu prednost. Najbliži izjednačenju bio je kapitan Modrić, no njegov pokušaj sa 20-ak metara nije bio precizan.

U drugom susretu 2. kola u ovoj grupi Wales je u Cardiffu savladao Slovačku sa 1-0 (1-0), pa na tabeli četiri reprezentacije, Wales, Slovačka, Hrvatska i Mađarska imaju po tri boda, ali Wales je odigrao utakmicu manje, dok je posljednji Azerbajdžan bez bodova i s utakmicom manje.