Kvalifikacije za EP

Utakmica grupe I u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo Kosovo - Izrael biće odigrana 12. novembra u Prištini, uz prisustvo navijača, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Fudbalski meč na stadionu "Fadil Vokrri", koji prima 14.000 gledalaca, biće prva utakmica za reprezentaciju Izraela od izbijanja rata na Bliskom istoku.

Predsjednik Fudbalskog saveza Kosova (FSK) Agim Ademi potvrdio je za RSE da će se utakmica odigrati uz prisustvo navijača.

"Nakon sastanka sa predstavnicima UEFA, doneta je odluka da se utakmica igra sa navijačima", rekao je Ademi.

Na Kosovu, gdje živi većinski muslimansko stanovništvo, do sada su održana dva protesta podrške Palestincima, jedan u Prištini i drugi u Prizrenu, a odata je i počast žrtvama u Izraelu, podsjeća RSE.

Ademi je dodao da će biti preduzete sve mjere predviđene Pravilnikom UEFA, kako na utakmici ne bi došlo do incidenata.

Prema propisima UEFA, za eventualne incidente odgovoran je Fudbalski savez domaćina, koji bi u slučaju bilo kakvih političkih poruka na tribinama, bio kažnjen. Propisi UEFA predviđaju da za isticanje političkih i rasističkih poruka kazne mogu biti od novčane kazne do smanjenja bodova i isključenja iz takmičenja.

Utakmica 12. novembra igraće se u okviru I grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, u kojoj su još Rumunija, Švicarska, Bjelorusija i Andora.

Prvobitno je bila zakazana za 15. oktobar, ali je odložena zbog rata na Bliskom istoku.

Svima koji su kupili karte, novac je vraćen nekoliko dana nakon odlaganja. Nove karte puštene su u prodaju 7. novembra.

Ademi je naveo da je na Policiji Kosova da preduzme odgovarajuće mjere bezbjednosti, kako ne bi došlo do incidenta.

Policija Kosova i UEFA nisu odgovorili na pitanja RSE u vezi sa mjerama bezbkednosti koje će biti preduzete.

U međuvremenu, ambasadorka Izraela na Kosovu Tamar Ziv izrazila je zadovoljstvo, kako je rekla, dosadašnjom koordinacijom sa kosovskim vlastima za "uspkešnu realizaciju utakmice".

"Radimo u bliskoj koordinaciji sa svim relevantnim vlastima na Kosovu na pitanjima bezbkednosti utakmice i dobrobiti naših igrača", rekla je ona za RSE.
Izvor: Kosovo online/RSE