NA STADIONU U PRIŠTINI

Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) pokrenula je istragu protiv Nogometnog saveza Kosova zbog dočeka kojeg su navijači ove reprezentacije upriličili Izraelu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Zaostali duel kvalifikacija između Kosova i Izraela odigran je preksinoć, a pobjedi s minimalnih 1:0 radovala se domaća selekcija. No, Kosovo će se naći u problemima jer je UEFA pokrenula istragu protiv Nogometnog saveza Kosova.

Razlog je način na koji su Izraelci dočekani na stadionu Fadil Vokkri u Prištini. Kosovski navijači izviždali su izraelsku himnu, a zviždali su i na svaki dodir s loptom gostujućih nogometaša.

"Kontrolni, etički i disciplinski komitet UEFA-e pozabavit će se ovim slučajem u narednom periodu", navodi se u saopćenju, a sasvim je sigurno da Kosovare čeka finansijska kazna uz mogućnost i zatvaranja stadiona.

Kao što je poznato, utakmica Kosovo - Izrael je trebala biti odigrana 15. oktobra 2023. godine, ali je odgođena za 12. novembar zbog izraelske ospade Palestine i nestabilne političke situacije.

Podsjetimo, Kosovo je upisalo veliku pobjedu pogotkom Milota Rashice iz 41. minute kojim je udaljilo Izrael od eventualnog direktnog plasmana na Euro, ali ga i približilo baražu s Bosnom i Hercegovinom.