Mali odaziv navijača

Nogometna reprezentacija Kosova pobijedila je Izrael sa 1:0 u kvalifikacionoj utakmici za Euro 2024. koja se odigrala pod strogim mjerama sigurnosti u Prištini.

Ovo je bila prva utakmica za izraelsku reprezentaciju od 7. oktobra kada je počeo rat između Izraela i Hamasa, grupe koju SAD i EU označavaju terorističkom.

Pobjedu je donio u 41. minuti Milot Rashica, malo prije poluvremena.

Kosovske vlasti su uoči utakmice povećale mjere sigurnosti otkako su izraelski fudbaleri stigli na Kosovo u petak. Dodatno su pojačane na dan utakmice sa putevima blokiranim oko stadiona "Fadil Vokrri" i sprovode se stroge provjere navijača. Najavljeno je da će "svaki rasistički, ksenofobični, politički, vjerski promotivni materijal biti zabranjen".

Utakmica je prvobitno trebala biti odigrana 15. oktobra, ali je odgođena za 12. novembar nakon što su pripadnici ekstremističkog Hamasa napali gradove na jugu Izraela. Napad Hamasa izazvao je uzvratne napade na Gazu.

Na stadionu "Fadil Vokrri" koji ima kapacitet od 14.000 mjesta zabilježen je mali broj navijača. Loša forma reprezentacije i loše vrijeme, kao i okolnosti u kojima se utakmica igra su moguće uticali na mali odaziv navijača.

Nekoliko sati prije utakmice aktivistica Kolektiva za feminističku misao i akciju je na zgradu hotela Grand u centru grada uz ukrajinsku zastavu postavila veliki slogan sa natpisom "Slobodna Palestina", ali je brzo uklonjena.

Nekoliko dana prije utakmice jedna propalestinska grupa zatražila je dozvolu za mirni protest na dan utakmice, ali je policija odbila njihov zahtjev iz sigurnosnih razloga.

Policija Kosova je u subotu saopštila da je pojačala mere sigurnosti i da je zabranila materijale sa vjerskim i političkim sadržajem oko i blizu stadiona u Prištini.

Selektor i kapiten Izraela rekao je u subotu da se izraelska reprezentacija osjeća "sigurno i udobno" na Kosovu.

Kosovo je gotovo bez šanse da se, po prvi put od prijema u UEFA i FIFA 2016., plasira na veliki turnir. Daleko zaostaju za rivalima u grupi za Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Njemačkoj, no i dalje su u igri.

Bez obzira na pobjedu, Kosovo ostaje na četvrtom mjestu, dok se na prva dva nalaze Rumunija i Švicarska.

Kosovo će se suočiti sa Švicarskom i Bjelorusijom u dva preostala meča u ovim kvalifikacijama, dok će Izrael igrati protiv Švicarske, Rumunije i Andore.