Provokativni slogan

Evropska fudbalska federacija (UEFA) kaznila je u sredu Rumunski fudbalski savez zbog prosrpskog skandiranja navijača tokom utakmice protiv Kosova, odredivši da Rumunija naredni meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igra na praznom stadionu.

Kada su rumunski navijači prošle nedelje skandirali "Kosovo je Srbija" na utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024, igrači su izvedeni sa terena i utakmica je prekinuta na 45 minuta.

Taj slogan je takođe bio istaknut na tribinama uprkos pravilima UEFA koja zabranjuje političke stavove na utakmicama pod njenom organizacijom.

Nezavisnost Kosova je priznalo oko 100 zemalja i većina članica Evropske unije. Rumunija je među pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Rumunija je pobedila Kosovo sa 2:0 u utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo odigranoj 12. septembra.

Fudbalski savez Rumunije saopštio je dan kasnije da se ograđuje od "neodgovornog ponašanja grupe gledalaca" koje je dovelo do prekida utakmice.

Disciplinske sudije UEFA kaznile su Rumuniju sa 40.000 eura i odredile da se utakmica 15. oktobra protiv Andore u Bukureštu igra bez navijača. Rumunija je takođe kažnjena sa 12.000 eura zbog kršenja pravila upravljanja stadionom.

Kosovo je u prošlosti igralo i s drugim nacionalnim timovima, čije zemlje ne priznaju njegovu nezavisnost.

Grčka i Kipar to nisu smatrali problematičnim, dok je meč protiv Ukrajine odigran u Poljskoj.

Prošle godine je i Fudbalski savez Španije tvrdio da neće dozvoliti kosovskom timu da igra sa svojom zastavom, ali je na kraju meč protekao u normalnim okolnostima.

Kažnjena i Ukrajina

UEFA je takođe sankcionisala Ukrajinu zbog "rasističkog ponašanja" navijača na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. protiv Engleske i Italije ovog meseca na kojima je bila istaknuta zastava sa simbolima krajnje desnice.

Ukrajina mora da zatvori deo stadiona na sledećoj utakmici na "domaćem terenu" protiv Severne Makedonije koja će se igrati 14. oktobra u glavnom gradu Češke Pragu. Ukrajinska reprezentacija ne može da igra utakmice u svojoj zemlji iz bezbednosnih razloga tokom ruske invazije.

UEFA je saopštila da Ukrajina takođe ne može da prodaje karte navijačima za sledeću utakmicu u gostima, na Malti, 17. oktobra. Fudbalski savez Ukrajine kažnjen je sa ukupno 33.000 eura.