Sveto mjesto

Sjedinjene Američke Države uskoro će lansirati svoju prvu svemirsku letjelicu u pokušaju mekog slijetanja na Mjesec od vremena Apolla.

Ali narod Navajo, najveće američko domorodačko pleme, izrazio je zabrinutost zbog prisutnosti kremiranih ljudskih ostataka u letjelici, a misiju su prozvali "oskvrnućem" Mjeseca koji ima sveto mjesto u njihovoj kulturi.

Astroboticov lender Peregrine trebao bi biti lansiran 8. januara na raketi firme United Launch Alliance, koja kreće na svoje prvo putovanje u sklopu NASA-inog komercijalnog partnerstva kako bi se uštedio novac američke svemirske agencije.

Privatne firme će prenijeti pošiljke posmrtnih ostataka na Mjesec

Peregrineovi naučni instrumenti ispitivat će radijaciju na površini Mjeseca, pomažući NASA-i da se bolje pripremi za misije s posadom koje će ondje biti poslane kasnije u ovom desetljeću u sklopu programa Artemis.

Privatna firma prenijet će i pošiljke druge dvije privatne firme koje uključuju kremirane ostatke i DNK kako bi zauvijek ostali na Mjesecu, ali unutar lendera.

Firma Celestis objavila je u njenoj pošiljci 69 pojedinačnih posmrtnih ostataka, uključujući pokojnog tvorca Zvjezdanih staza Genea Roddenberryja, pisca naučne fantastike Arthura C. Clarkea i psa imena Indica-Noodle Fabiano.

Kupci su plaćali cijene počevši od 12.995 dolara za transport.

Vođa naroda Navajo: Mjesec ima sveto mjesto u mnogim domorodačkim kulturama pa i u našoj

Vođa naroda Navajo Buu Nygren izrazio je u pismu od 21. decembra dužnosnicima NASA-e i ministarstva prometa "duboku zabrinutost i razočaranje glede pitanja od najveće važnosti" i pozvao NASA-u da odgodi lansiranje.

- Mjesec ima sveto mjesto u mnogim domorodačkim kulturama pa i u našoj - napisao je Nygren.

NASA se izvinila i obavezala da će se ubuduće konsultirati s Indijancima, prema izvještaju u listu The Spokesman-Review sa sjedištem u Spokaneu.

Poričući da misija "oskvrnjuje Mjesec", naglasili su da će kremirani ostaci ostati u lenderu.

Faktor/Index.hr