Borba protiv krađe

Informatički gigant Apple će uvesti "Kill switch" nadogradnju za Iphone u okviru operativnog sistema iOS 7, koja bi trebalo da lopovima telefone učine manje interesantnim za krađu, saopštili su iz Applea.

Korisnici će tako u okviru novog operativnog sistema iOS 7 koji bi na uređajima trebalo da se pojavi na jesen, imali unaprijeđenu mogućnost da se zaštite u slučaju gubitka telefona. Ubuduće će biti potrebno unijeti Apple identifikaciju i lozinku prije nego što se isključi funkcija "pronađi iPhone" ili prije nego što se pokuša brisanje svih podataka iz telefona, a ista lozinka biće potrebna za reaktivaciju i vraćanje podataka nakon što su izbrisani.
"Mislim da će to biti veoma jako oružje u borbi protiv krađe telefona" rekao je Craig Federigi, jedan od potpredsjednika u Appleu.
Kako je popularnost mobilnih uređaja tokom godina rasla, tako je njihova krađa postala među lopovima vrlo popularan vid kriminala, pa je recimo u Njujorku oformljena posebna jedinica koja se bavi rasvjetljajavanjem krađa mobilnih aparata. 
Saopštenje Applea o tome da će uskoro uvesti ovu novu zaštitnu funkciju dolazi u istoj sedmici kada bi okružni tužilac San Franciska trebalo da se sastane sa njujorškim državnim tužiocem i predstavnicima telekomunikacionioh kompanija i razgovaraju o tome kako da suzbiju sve češće krađe mobilnih aparata.
Tako bi se ovaj Appleov potez mogao smatrati kao podrška Udruženju za trgovinu i bežične komunikacije koje je prošle godine objavilo pismo u kojem saopštava da će dobrovoljno pomagati da se suzbije krađa mobilnih uređaja.