STIŽE VAŽNA PROMJENA

Kompanija Google će uskoro pohranjivati historiju lokacija korisnika svoje aplikacije Apps lokalno na njihovim uređajima umjesto na cloudu, a to je velika promjena koja će otežati policiji da pristupi tim podacima.

Kontroverzni "geofence nalozi" omogućavaju policiji da prikupi podatke tehnoloških kompanija o mobilnim telefonima koji su prošli kroz određeno područje tokom određenog vremenskog perioda.

Primjera radi, FBI je koristio nalog da prikupi informacije o protestu Black Lives Matters u Seattleu u sklopu istrage o pokušaju podmetanja požara.

Zbog zabrinutosti za privatnosti i potencijala da zbog ovih naloga svi koji se nađu na mjestu navodnog zločina postanu potencijalni osumnjičeni, Google se godinama suočava s pritiskom da promijeni način na koji pohranjuje historiju lokacija korisnika. S novom nadogradnjom za aplikaciju Maps, koja se očekuje naredne godine, tehnološki gigant će napokon učiniti nešto u vezi toga.

Promjena se odnosi na funkciju Timeline u Mapsu, koja pamti lokacije na kojim su korisnici bili ranije. Historija lokacija je isključena po defaultu, no u slučaju korisnika koji je uključe, Google je podatke pohranjivao na cloudu. To je omogućavalo policiji da traži podatke kroz "geofence naloge". Međutim, sada će ti podaci biti pohranjeni na uređajima korisnika pa stoga Google više neće imati te podatke da ih preda policiji ili FBI-ju.

Iz Googlea kažu da će korisnici dobiti notifikaciju kada nadogradnja stigne na njihov profil, a to će se događati postepeno sljedeće godine za Android i iOS verzije aplikacije Maps.

Google mijenja i podešavanja automatskog brisanja, koja su ranije po defaultu iznosila 18 mjeseci. Sada će taj period iznositi tri mjeseca. Svi koji žele zadržati podatke o svojim lokacijama kada dobiju novi mobitel, oni će se pohranjivati lokalno, ali će ih biti moguće pohraniti na cloud te će ih Google automatski enkriptovati.