Propusti u prehrani

Potpuno je prihvatljivo da se meso, ako niste neki veliki ljubitelj ove namirnice, ne nađe baš svaki dan na vašem tanjuru. Zapravo, raznovrsna prehrana bogata voćem, povrćem, mahunarkama, žitaricama i drugim bezmesnim namirnicama je poželjna.

Ali, ako ste navikli redovno jesti meso, tada će i vaše tijelo imati potrebu za njim. Logično, jer meso je najvažniji izvor proteina i to nekih koje ne možemo pronaći u nekoj drugoj vrsti hrane.

Trnci vam nešto poručuju

A osim proteinima, meso je bogato i željezom, vitaminima, mineralima i zasićenim i nezasićenim masnim kiselinama, potrebnim da bi organizam normalno funkcionirao. Osim što osjećate potrebu za mirisom i ukusom mesa, postoje i drugi znakovi da vam ono nedostaje, tačnije da vam nedostaje mesnih proteina.
Jedan od njih je osjećaj umora i iscrpljenosti čak i nakon što ste se odmorili. Jednostavno, imate osjećaj kao da niste spavali, a to bi mogao biti alarm da vam nedostaju nutrijenti iz mesa.
Osim željeza, samo u mesnim proteinima može se naći vitamin B12 koji s folnom kiselinom učestvuje u izgradnji i obnavljanju ćelija organizma. Ovaj značajan vitamin ne može se pronaći ni u jednoj drugoj prehrambenoj namirnici, a njegov nedostatak u organizmu može dovesti do pojave anemije.
Jedan od prvih znakova pomanjkanja vitamina B12 jesu trnci u rukama i nogama, kao i osjećaj neobičnog peckanja na tim mjestima. Ako ne unosite dovoljno proteina, u organizmu može doći do manjka cinka, jednog od najvažnijih minerala za zdrav imunološki sistem.

Šta kažu krhki nokti

Jedan od znakova nedostatka proteina mogu također biti i krhki nokti koji lako pucaju, a moguće ga je naslutiti i kada oporavak od povrede mišićnog tkiva traje previše dugo.
Osim toga, nedostatak proteina može biti uzrok češćih povreda tokom sportskih i drugih fizičkih aktivnosti. Mogu se javiti i bolovi u mišićima, koji nisu posljedica fizičkih aktivnosti, nego se pojave – ni iz čega.