Tajna uspješnih

Stalno to čujemo: Meditacija može da popravi naše kreativno razmišljanje, našu energiju, nivo stresa i čak naš uspjeh. Istaknuti umjetnici, biznismeni i političari drže se ove vježbe. Da li bi djelovala i na vas?

Da bi bolje približio svojim čitaocima sve blagodeti meditacije kao popularne prakse za jačanje uma i organizma, sajt huffingtonpost.com sastavio je infografiku, koja slikovito prikazuje na šta sve u ljudskom tijelu ona pozitivno utiče. 
"Uradila je za moj um ono što je teretana uradila za moje telo - učinila ga je i jačim i fleksibilnijim," rekla je dr Hedi Kober, neuronaučnik koji proučava efekte duboke meditacije, koju vježba već 10 godina, u njenoj laboratoriji na Jejl univerzitetu. 
Priznala je da je počela da meditira da bi se izborila sa raskidom, ali je otkrila da joj je to pomoglo da podnosi stres i neprijatna osjećanja i u drugim oblastima njenog života. 
Studije pokazuju da je meditacija povezana sa poboljšanjima u raznim psihološkim oblastima, uključujući stres, anksioznost, zavisnost, depresiju, poremećaje u ishrani i kognitivne funkcije između ostalog. Postoje i istraživanja koja pokazuju da meditacija može da smanji krvni pritisak, reakciju na bol, nivoe hormona stresa i čak zdravlje ćelija. 
Ali šta ona u stvari radi tijelu? 
Prva stvar, mijenja mozak. Ćelije i neuroni u mozgu stalno prave nove veze i prekidaju stare na osnovu reakcije na stimulanse. To utiče na neuronska kola u mozgu, što menja kako se odnosimo prema situaciji. 
To u stvari utiče na samu strukturu mozga, čineći da određene oblasti budu gušće, a druge rjeđe. 
"Razmišljajte o kraju neurona kao ruci, sa hiljadama prstiju," kaže dr Sara Lazar, neuronaučnik na Opštoj bolnici u Masačusetsu, koja proučava meditaciju. "Broj prstiju se odnosi na broj veza sa drugim neuronima i taj broj može da se promijeni - jedan razlog za to je stres". 
Infografiku, koja ilustruje blagodati meditacije za organizam, uključujući: 
- Povećanje tolerancije na bol, 
- Zgrušnjavanje amigdale, djela mozga koji reguliše osjećanja i koji se rezrjeđuje pod uticajem stresa, 
- Zgrušnjavanje prefrontalnog korteksa mozga, koji se razrjeđuje kako starimo, zbog čega nam kognitivne funkcije opadaju, 
- Može da zaštiti od srčanih oboljenja, 
- Smanjenje potrebe za lijekovima za krvi pritisak i hipertenziju, možete pogledati OVDJE